България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В. Методиев: Двойното финансиране в държавните университети ще създаде проблеми около финансирането им

Необходима е цялостна картина на финансовото състояние на всички държавни университети, посочи в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер бившият образователен министър Веселин Методиев

07.05.2015 | 10:49 Редактор: Радослава Димитрова
В. Методиев:  Двойното финансиране в държавните университети ще създаде проблеми около финансирането им

Двойното финансиране на държавните университети –  платено и безплатно обучение показа през 90-те години, че няма да донесе добри резултати. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер бившият образователен министър по повод на въвеждането на платени специалности в държавните висши училища. Според него притокът на средства от две места ще създаде предпоставки за финансови нарушения в институциите.

Идеята за по-голяма намеса на държавата в университетите цели парите, които се дават за образование да се намалят, или да се търси по-високо качество на образованието от тази инвестиция, допълни Методиев. Според него незапълнените места в университетите са заради по-слабия интерес към хуманитарните науки от целия евроатлантически свят. Стремежът на младите е към стопански, юридически и инженерни специалности, защото те се търсят на пазара на труда.