България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ген. К. Цветков: Парите за отбрана не са увеличавани през последните 7 години

Секторът има огромна нужда от квалифицирани кадри, коментира председателят на Обществения съвет по въпросите на отбраната

06.05.2015 | 10:52 Редактор: Радослава Димитрова
Ген. К. Цветков: Парите за отбрана не са увеличавани през последните 7 години
Бюджетът на военните сили не е увеличаван през последните 7 години, за разлика от други сектори като медицина и образование. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер генерал Кирил Цветков, председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната. По думите му отбраната е в критично състояние, защото се финансира единствено от държавния бюджет и парите са крайно недостатъчни.
 
Според генерала програмата, която президентът Росен Плевнелиев е представил на срещата на НАТО в Уелс, е много амбициозна и има съмнения около изпълнението й. Той поясни, че тя крие много рискове и не е била съгласувана с политическите сили и правителството.
 
Трябва да започне процес по обновление на хората в армията, категоричен е ген. Цветков. По думите му по-трудното пенсиониране ще отблъсне голяма част от хората, които биха искали да работят в сектора. В момента има голям недостиг на хора, допълни още генералът.
 
Националната сигурност е застрашена заради конфликтите в страните около Черноморския регион и България трябва да бъде подготвена да реагира, категоричен беше ген. Цветков. По думите му една от сериозните опасности е бежанската вълна, която се насочва към Европа.