България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иван Иванов: От 1 януари стартира енергийната борса

Норвежката платформа Норт Пул ще се използва за изграждането на електроенергийната борса в България, заяви в Сутрешния блок на телевизия и радио България Он Ер председателят на КЕВР Иван Иванов

28.04.2015 | 10:15 Редактор: Радослава Димитрова
Иван Иванов: От 1 януари стартира енергийната борса
От 1 януари се очаква да заработи електроенергийната борса в България. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия и радио Он Ер председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Според него използването на норвежката платформа Норт Пул ще гарантира повече  прозрачност и ще намали корупцията.
 
КЕВР ще определя цените за достъп и пренос на електроенергия, както и добавката „задължение към обществото“. Цената на тока за крайния потребител ще се определя на принципа търсене-предлагане, изтъкна още Иванов. Той  даде пример с Румъния, където след въвеждането на свободния енергиен пазар, цената на тока е спаднала с 40%.
 
Според експерта е наложително освобождаването на големите индустриални потребители от част от добавката „задължение към обществото“. За тези сектори се въвежда таван от около 8,5-9 млн. лева заплащане на добавката, над който фирмите няма да плащат. За да се компенсират големите производители, се въвежда малка редуцирана такса за износ на електроенергия.
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
rangeltodorov@mail.b
преди 8 години
Няма да губя време да припомням кой е Иван Иванов и какви "заслуги" има за състоянието на родната енергетика.Да коментираме какво е казал в ТВ студиото.Да подобрим работата с протоколите за включване.Кои бре Иване ? На фотоволтаиците и на ветрогенераторите ли? Как това да стане след като твоят предшественик Семерджиев за два три месеца вкара нови мощности за 1000 мегавата и изпълни квотата чак за 2020 година.Могат да се оспорват протоколи за не повече от 100 мегавата.Второто предложение на Иванов е неговата любима тема- либерализацията на пазара.Там цените за крайния потребител щели да се определят от търсенето и предлагането,както било станало в Румъния (40% намаление).Ванка, в момента нямам информация дали това за Румъния е верно,но в България това е невъзможно.Нашата енергетика не притежава резерви.Единственото успокоение за мен е твоята синекурна длъжност.Ако си пенсионер ще получаваш сериозна добавка без да вършиш нищо съществено. Сигнализирай за неуместен коментар