България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Г. Александрова: Трябва да бъдем двигател за развитието на Вертикалния газов коридор

Проектът е възможен само ако веднага започне подготовката по него

23.04.2015 | 09:47 Редактор: Радослава Димитрова
Г. Александрова: Трябва да бъдем двигател за развитието на Вертикалния газов коридор

България трябва да бъде двигател на проекта Вертикален газов коридор между Гърция, Румъния и България, защото има най-голям интерес от осъществяването му. Това подчерта в Сутрешния блок на телевизия и радио България Он Ер енергийният експерт Галина Александрова. По думите й Румъния и Гърция нямат голям интерес от проекта, затова страната ни трябва да поеме по-сериозна инициатива за навременното му стартиране.

За отсечката между Гърция и България са необходими 220 млн. евро, за които разчитаме на Европейския съюз, допълни още експертът. Според Александрова не е ясно какво ще се случи, ако ЕС откаже да финансира проекта, защото нито Гърция, нито Турция разполагат с необходимите средства.

По повод обвинението от ЕС за монополистични действия от страна на „Газпром“, Александрова изтъкна, че Европа все повече ще търси други източници за доставки на газ освен Русия. Проектът „Набуко“ трудно ще се рестартира, защото за него няма никаква политическа подкрепа на ниво ЕС, категорична е Александрова.