България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Жельо Бойчев: От Енерго-Про не дадоха задоволителен отговор за двойните фактури

Промените в ДКЕВР са в положителна посока

28.01.2015 | 11:07 Редактор: Ирина Георгиева
Жельо Бойчев: От Енерго-Про не дадоха задоволителен отговор за двойните фактури

В сектор Енергетика трябва да се предприемат редица стъпки, като се започне от преразглеждането на законодателните и нормативни отношения между потребителите и енергоразпределителните дружества. Тази позиция застъпи Жельо Бойчев, член на парламентарната комисия по енергетика в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него промените, свързани с ДКЕВР, са положителни. По този начин регулаторът може да стане независим орган, смята експертът.

Трите енергоразпределителни дружества бяха изслушани на 27 януари, припомни Бойчев. Повод за изслушването е, че 67 хиляди потребители или около 5% от потребителите на Енерго-Про във Варна са получили едновременно две сметки за ток с един срок за плащане.

"По информация на Енерго-Про за около 67 000 абоната, за чиито отчитане те са се позовали на правилата, които са утвърдени от регулатора за измерване и отчитане на фактурите, които казват, че срокът на отчитане е 31 дни и в този срок задължително трябва да бъде направен отчет. В дадения случай те казват, че са си позволили да направят два отчета. Там става едно разминаване - дали периодът на тези два отчета, тези две фактури, които получават хората е по-дълъг от тези 31 дни. Оправданието беше, че има натрупване на празници, което в другите енергоразпределителни дружества са го преодолели като ситуация. Мисля, че не дадоха задоволителен отговор, но ако не направим промени, такъв тип ситуации ще се повтарят всяка зима по един или друг начин." - коментира Бойчев.

Проблемите в НЕК и БЕХ трудно могат да бъдат разрешени - за това трябва да се развърже възелът АЕЦ Белене, смята Бойчев.

Чуйте коментара на Жельо Бойчев за цената на тока в следващия видео материал: