Проверяват уредите за отчитане на ток

Причината са твърде високи сметки на абонати във Варна за последния месец

26.01.2015 | 14:53 Редактор: Ирина Георгиева
Проверяват уредите за отчитане на ток

Кабинетът и ДКЕВР започват проверка на измервателните уреди на трите електроразпределителни дружества. Причината са твърде високи сметки на абонати във Варна за последния месец.

67 хиляди потребители или около 5% от потребителите на Енерго-про във Варна са получили едновременно две сметки за ток с един срок за плащане. След намесата на Министерството на енергетиката, срокът за плащане на втората фактура беше удължен с 15 дни.

"Ако бъдат намерени нарушения, ще бъде приложена цялата строгост на закона. От разговорите, които проведох, стана ясно, че действително към настоящия момент са отчетени два периода: единият, който обхваща периода от 23 ноември до 21 декември 2014 г., и втори период - направено е второ извънредно отчитане от 22 декември до 12 януари." - обяви Петкова относно проверките пред БНТ.

Проверката, която ние ще направим, е да извършим проверка на контролно-измервателните уреди, така че да видим наистина за какво потребление на електрическа енергия става въпрос и съответно вече да проверим и отчитането, обясни министърът на енергетиката.