На първо четене: Разделят ДКЕВР на два състава

Съставът на ДКЕВР ще се избира и освобождава от НС

15.01.2015 | 16:24 Редактор: Ирина Георгиева
На първо четене: Разделят ДКЕВР на два състава

Съставът на ДКЕВР вече ще се избира и освобождава с решение на НС, вместо на правителството, както е сега. Това гласи Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, внесен от МС и приет на първо четене от Парламента. В съответствие със Закона за администрацията това ще наложи и смяна на името на регулатора, като от него ще отпадне думата "държавна". Процедурата ще осигурява публичност в процеса на избор на членовете на Комисията, смята вносителят.

Комисията ще бъде разделена и на два специализирани състава - "Енергетика" и "Водоснабдяване и канализация", предвиждат промените. Двата състава ще вземат самостоятелни решения в рамките на Комисията. Разделянето на Комисията се прави с цел подобряване на бързината и качеството на работа на регулатора, както и обръщане на внимание на ВиК-сектора, който сега оставал на заден план.

С цел повишаване на прозрачността законопроектът предвижда ограничаване на закритите заседания на Комисията, изключение ще има в случаите, когато се оповестява защитена по закона информация. 

Друга промяна предвижда премахване на изричното изискване в състава на Комисията да има поне по един икономист и юрист. Повишават се обаче изискванията за професионален опит от три на пет години за всички членове на държавния орган, посочва вносителят.

В гласуването участваха 153 народни представители, от които 133 бяха "за", един беше против, а 19 се въздържаха. Срокът за предложения между първо и второ четене на законопроекта беше удължен от 7 на 14 дни.