България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Лиора Каценщайн: държавата трябва да знае кога да се оттегли от частните компании

28.10.2014 | 09:36
Проф. Лиора Каценщайн: държавата трябва да знае кога да се оттегли от частните компании

Един от гостлекторите на конференцията за иновациите на ВУЗФ в София на 30-31 октомври в хотел Кемпински е Лиора Каценщайн от Израел.

В студиото на Сутрешния блок на Bulgaria On Air с Йоанна Николова на 28 октомври 2014 проф. Каценщайн разказа, че бумът на стартъпите в Израел се дължи на особености в развитието на страната, близки до българските.

Всичко започва преди 25г., когато Израел, както и България е социалистическа страна.

Преломът идва със стартъпите в технологичния сектор, останал и до днес най-предпочитан за новосъздадените компании.

Проблемите със сигурността в Израел са довели до повишени инвестиции на държавата във високите технологии, биотехнологиите и фармацията. Държавното финансиране е било ключово за развитието на стартъпите, което е продължило отново благодарение на държавата, но заради нейното оттегляне от управлението им.

"Държавата никога не е била особено добра в управлението на частния бизнес", каза проф. Каценщайн.

Даниела Колева, преподавател във ВУЗФ, представител на организаторите на конференцията за иновации сподели, че студентите в България са много будни и иновативни и че винаги се стреми да ги стимулира да бъдат по-смели в реализирането на идеите си.

Според Даниела Колева реформата в образователната система в България е изключително силно необходима, защото добрите идеи се раждат особено при малките ученици, още в 4 клас.

"ВУЗФ си поставя за цел да служи като мост между бизнеса и академията", каза Колева.

Конференцията за иновациите на ВУЗФ си поставя за цел да представи на българската общественост възможност да научи от първа ръка примерите за успешно развитие от няколко страни по света - Италия, Израел, САЩ и др. чрез гост-лекторите, които пристигнаха за събитието в София.

 


Петата международна научна конференция „Индустрия и иновации - 2014. Иновациите: двигател за икономическия растеж“ е организирана от ВУЗФ и сп. „b2b Magazine“.

Мото: „Иновациите: двигател за икономическия растеж”, с акцент върху големите иновативни проекти в България в различни сфери, включително държавната политика за реализиране на подобни проекти,  икономическите перспективи от ново поколение, които тепърва ще бъдат въведени като част от управлението на страната.

Даниела Колева е преподавател във ВУЗФ.

ВУЗФ е Висше училище по застраховане и финанси в София.

Проф. Лиора Каценщайн е основател на ISEMI - Israel School of Entrepreneurial Management and Innovation (член на Swinburne University of Technology's (Австрия), специалист по бизнес администрация и предприемачество, управляващ директор на Consulta Associates, партньор в Palafric Investment и собственик и президент на Forum International, чете лекции в Business Administration at the Harvard graduate School of business administration, Tel Aviv University, Nanyang Technological University (Сингапур), the Technion, член е на борда на директорите на Clal Insurance Company Ltd., Clal Industries and Investments Ltd.; Bezeq Globe; Discount Issuers Ltd.; Amanet Ltd. и Palafric Investments Ltd., член е на Комисията към израелското правителство за стартъп компаниите. Завършила е Harvard Graduate School of Business Administration, с магистратура и доткторантура по международна икономика от Graduate Institute of International Studies, Женевски университет, Швейцария.


Проф. Каценщайн препоръчва книгата "Start Up Nation-The Story of Israel's Economic Miracle " от Дан Сенор и Сол Сингър.

"Start Up Nation" търси отговоро на въпроса за трилион долара: как Израел - страна с 7.1 милиона население, съществуваща само от 60г., заобиколена от врагове, в постоянна гражданска война от основаването си, без природни ресурси - произвежда повече стартъп компании, отколкото големи, мирни и стабилни нации като Япония, Китай, Индия, Канада, Корея и Великобритания?

Авторите, Сенор и Сингърс изследват уроците на тази култура, развивана във враждебна среда, изравняваща йерархиите и извисяваща неформалността - с подкрепата на държавни политики в областта на иновациите. В свят, където много икономики по света като Ирландия, Сингапур и Дубай се опитаха да копират "Израелския ефект", има уроци по предприемачество, които си заслужава да бъдат прочетени.

Вижте целия запис на разговора във видеото.