България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Христина Христова: Пенсионната ни система е финансова рана, която трябва да се лекува спешно

Дефицитът в системата е близо 3 милиарда лева

13.10.2014 | 11:21 Редактор: Ирина Георгиева
Христина Христова: Пенсионната ни система е финансова рана, която трябва да се лекува спешно

Покрай актуализацията на бюджета и решаването на кризата около КТБ, новото мнозинство няма да има достатъчно време за дебат, гласуване и приемане на важните законови промени в пенсионната система. Това мнение изказа в Сутрешния блок на България Он Ер бившият социален министър Христина Христова. Според нея пенсионната ни система с нейните близо 3 милиарда лева дефицит е финансова рана, която трябва да се лекува и то спешно.

"Въпреки че изборите минаха, искам да напомня, че в предизборните програми на партиите нямаше нищо съществено по пенсионната реформа. Нищо, което да доведе до някакъв ефект и това е първата тревога и залог, че няма да се развият много бързо и много ясно нещата около пенсионната реформа. Ако 2005 година имахме 250 млн. лева дефицит в пенсионно осигурителната система. 2014 г. към днешна дата има 2 млрд. и 700 млн. дефицит. Очевидно нещата не ни се получават. Въпросът е да се изчисти пенсионно осигурителната система незабавно. От несвойствени, неосигурителни бих казала социални функции като социалната  пенсия, като допълнителни плащания по различни поводи. Трябва да се обърне внимание на състоянието на инвалидните пенсии." - обясни Христова.

Един консултативен съвет не стига, смята Христова. Според нея страната ни се нуждае от нов обществен договор по повод пенсионно осигурителната система.

"Искам да разсея един мит за пенсионно осигурителните вноски и за тяхното повишаване. В момента пенсионно осигурителната вноска, платена заедно от държава, работодатели и работници е 30%. Какво, ако увеличим с 1% - ще стане 31%? Ако го увеличим с 5 пункта, ще стане 35 пункта? Така че очевидно не е и в това въпросът." - допълни Христова.

Нужна е политическа воля и кураж, за да се спаси пенсионно осигурителната система, категорична е Христова.