Йордан Христосков: Необходими са повече реформи в социалното осигуряване

Чобанов е по-близо до мисленето на Дянков, отколкото до това на едно социалистическо правителство, заяви бившият шеф на НОИ

22.10.2013 | 14:26
Йордан Христосков: Необходими са повече реформи в социалното осигуряване

Финансовият министър Петър Чобанов е много по-близо до мисленето на Дянков, отколкото до това на едно социалистическо правителство, коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият шеф на НОИ Йордан Христосков. По думите му в социалното осигуряване би следвало да има повече реформи.  Той допълни, че наред с отлагането на премахването на тавана на пенсиите за след 2018, не е предвидено и почти нищо за увеличаване на събираемостта на осигурителните вноски.

„Предвидени са 17 милиона лева да постъпят от просрочени задължения, от които 10 милиона лихви, санкции и глоби. Само 7 милиона от тях ще са от просрочени задължения към общественото осигуряване от около 1 милиард лева липси', коментира Христосков. Той поясни, че става дума за начислени, но неизплатени осигуровки от бизнеса в размер около 1-1.5 млрд. лева.

В подкрепа на твърдението си, че липсва политика по приходите в социалното осигуряване, Христосков посочи, че вноските се  задържат на същите нива, а минимални осигурителни прагове има договорени в 43 групи на икономическа дейност със среден ръст на минималните прагове 3%.

„Там, където не е постигната договореност, остават същите минимални прагове“, коментира Христосков.

По думите му „има известна политика при разходната част и по-специално при възстановяване на швейцарското правило за увеличаване на пенсиите“.

Другата положителна политика е, че обезщетението за гледане на малко дете от 1 до 2 години ще бъде отново обвързано с минималната работна заплата и ще бъде 340 лева.

Христосков коментира още, че около 53% от парите за пенсии идват от бюджета и около 47% от осигурителни вноски. Според него разпределението трябва да е 20-25 на сто от бюджета към 80-75% от вноски.

По думите на бившия шеф на НОИ приетата през 2000 пенсионна система има съвременна философия.

„Но цялата история ми напомня на една много хубава кола, която депутатите не могат да управляват. Защото пенсионната система и осигурителната система първо бяха натоварени да покрият негативите в армията, в полицията, в добивните отрасли, където се извършиха много съкращения. Пенсионната система беше натоварена още да помогне на бизнеса и земеделието да се развиват като осигурителните вноски там бяха намалени двойно,“ подчерта Христосков. Резултатът според него обаче е нулев, тъй като натрупаните задължения между компаниите са над 150 млрд. лева.