България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Държавата прехвърля паричните си задължения върху НЗОК, коментира Григор Димитров

У нас има неравнопоставеност при предоставяне на здравни услуги

11.07.2014 | 10:01 Редактор: Ирина Георгиева
Държавата прехвърля паричните си задължения върху НЗОК, коментира Григор Димитров

Държавата непрекъснато прехвърля паричните си задължения върху здравената каса. Това заяви Григор Димитров, член на Надзорния съвет на здравната каса в Сутрешния блок на България он ер. По негови думи тежката ситуация в здравната каса е в резултат от натрупвания на управленско бездействие през последните няколко години.

"Държавата непрекъснато прехвърля задълженията си в пари измерено над половин милиард лева върху здравната каса, без да се променят параметрите на здравната каса. Давам два примера. Хемодиализата, която струва 70 млн. сега се прехвърли  към здравната каса. Спешната помощ се прехвърли. Лекарствата за онкологията се прехвърлиха. Всичко се прехвърля на здравната каса. С ресурса, с който разполага здравната каса не може да издържи и за това се получи това положение."- обясни Димитров.

Димитров коментира, че държавата осигурява 4,5 млн. души като средната вноска, която тя прави за тези хора на месец е 19,20 лева. Сумата за едно дете между 0 и 16 години е средно 16,20, а за един пенсионер е 22 лева, допълни Димитров.

"1 млрд. и 400 млн. лева се отделиха пари от НЗОК за фискалния резерв. Ако тези пари бяха налични, сега нямаше да има проблеми. Парите, които сега ще се отпуснат ще покриват дълговете на болниците, вместо да са за изпълнение на текущите им задължения." - коментира експертът.

Нужен е пакет от мерки, категоричен е Димитров. Те трябва да са пакет от мерки по лекарствена политика, пакет от мерки по управление на болничните заведения, пакет от мерки за здравно неосигурените лица, които са около 1 млн.

Друг много важен проблем в сектора е така нареченото електронно здравеопазване, което все още не е въведено, заяви Димитров. Той е категоричен, че ако се въведе системата ще стане много прозрачна, защото всеки ще може да види какво е дал и какво е получил.

У нас има неравнопоставеност при предоставяне на здравни услуги, отбеляза Димитров. По негови думи, болниците в България, свързани със Здравната каса са 367.

"Проблем е свръхконцентрацията на болнична помощ в 4 града, т.е парите които се отделят за болнична помощ за тези 4 града са повече от 50 на сто от средствата. Само за София и Пловдив се отделят 36% от общата сума. Само за последните пет години хоспитализацията от 1 млн. души се е увеличила на 2 млн. души. Повече от 40 на сто от хоспитализираните от Спешна помощ, само 5 на сто остават в Спешните отделения." - посочи Димитров.

Междувременно доктор Александър Заимов от БЛС изрази надежда по пряката телефонна линия на България Он Ер, че до 15 юли ще се актуализира бюджета на НЗОК.

"В противен случай много болници ще изпаднат във фактически фалит. Те не получават достатъчно финансиране, не могат да се разплащат с доставчиците си и ще бъдат поставени в състояние на невъзможност да продължат работата си." - обясни Заимов.

Няма информация за организирана акция на лекарите за напускане, отбеляза Заимов. Според него на здравните служители не им е нужно да поддават заявление за напускане, защото ако сметките на болниците бъдат запорирани, то няма как те да работят.

Пълният коментар на експертите в следващия видео материал:

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
atanas.vanev.av
преди 9 години
Аве този наистина ли е член на БСК?! Че и икономист бил?! Или може би е собственик на болница?! Моля, следващият път го попитайте дали има някакъв личен интерес от постоянно(то) нарастване на разходите за здраве. Сигнализирай за неуместен коментар