Партиите склонни да подкрепят ремонт на парите за здраве

10.07.2014 | 17:00 Редактор: Ирина Георгиева
Партиите склонни да подкрепят ремонт на парите за здраве

БСП ще подкрепи предложение на Министерския съвет за това налага ли се актуализация на бюджета на здравната каса. Така и не стана ясно обаче какво решение очакват социалистите. Доскорошният коалиционен партньор ДПС също би застанал зад промените. От ГЕРБ настояват за незабавна ревизия на парите в НЗОК. 

Ако бюджетът за здраве не бъде ревизиран, опозицията предупреждава: предстоят мрачни времена за болниците до края на годината.

ДПС биха подкрепили ремонт на парите за здраве. От БСП сравниха драмата в здравеопазването с истерията с банките и увериха, че ще подкрепят всяко решение на правителството, независимо какво е то. Дори се усъмниха, че има недостиг на средства.

Хипотезите са две  – ще има ли предложение за актуализация или няма да има. Според шефа на здравната комисия в парламента това няма да бъде панацея за системата.

Според премиера не се налага прекрояване на бюджета на здравната каса, който беше гласуван с дефицит.  В момента дупката е близо 330 милиона лева, най-вече заради две пера – болниците и лекарствата. Служебен кабинет няма право да ревизира здравния бюджет заради липсата на работещ парламент.