Т. Трайков: Недостигащите пари от реалната цена на тока, се покриват от бюджета

Развитието на фотоволтаичните централи далеч надмина възможностите на България, твърди бившият енергиен министър.

25.10.2013 | 13:36
Т. Трайков: Недостигащите пари от реалната цена на тока, се покриват от бюджета

„В момента плащаме по-високи цени за електроенергията, отколкото са номинално определените. Плащаме ги с данъците си, за тези, които работят и с по-ниски пенсии, за хората които вече са се оттеглили от служба. Причината е, че недостигащите пари до реалната цена на тока, се покриват от бюджета“, каза в ефира на Bulgaria On Air бившият енергиен министър Трайчо Трайков. Според него новото, което виждаме в разчетите за следващата година, е, че дори предвидените средства от продажба на емисии липсват.

„Много експерти предупреждаваха, че са заложени нереални постъпления от продажба на квоти. Прогнозите разчитаха на трикратно увеличение на цената, а в момента имаме почти двукратно намаление“, уточни Трайков.

„Проблемът е, че трябва да се вземат спешни мерки за намаляването на дефицита в енергийния сектор, а новият бюджет просто продължава политиката на предишните, с други думи – пак си заравяме главата в пясъка. Заложените пари са малко, но дори и те няма да бъдат постигнати като приходи от продажба на емисии“, поясни още бившият енергиен министър.

Според него развитието на фотоволтаичните централи далеч надмина възможностите на България, като икономика, да ги финансира. „Това стана в рамките на няколко месеца през 2012 г. До март миналата година положението беше под контрол. Нещата бяха изпуснати през юни, когато се появиха грешните прогнози дали цената трябва да бъде повишена с 10 или 13%. През пролетта, намалението на цените, по които се сключват договорите за изкупуване на енергията от фотоволтаици, беше отложено с три месеца, в които едни интереси надделяха над други. Трябва да има разследване, най-малкото от страна на ДНСК, за да се провери как е даван акт 15 на обекти, които реални не са необходими“, обясни Трайчо Трайков.

Вижте целия разговор във видео файла.