Румъния избра промяната: Седмицата в минути

22.11.2014 | 11:00
Румъния избра промяната: Седмицата в минути

Румъния избра за президент бившият кмет на Сибиу Клаус Йоханис.

Йоханис спечели на балотаж, на който изненада анализаторите.

Той победи сочения за фаворит Виктор Понта, министър-председател с два мандата, с който социалдемократическата партия щеше да циментира властта си.

Етническият германец се изправя пред високите очаквания на страната да върне чуждите инвеститори и да помогне Румъния да постигне ръст.

В полза на Йоханис са положителните нагласи, с които е посрещнат след резултатите, които постигна като кмет на Сибиу.

В негова подкрепа е и позитивната кампания, която водеше, дори и да е определяна от някои анализатори като скучна.

През 2013 Румъния отбеляза впечатляващ ръст за ЕС от 3,5%, но за 2014 прогнозата е за 2,2%.

Политическа ситуация

На 18 ноември Клаус Йоханис заяви, че неговата партия може да се опита да смени правителството на Виктор Понта, съобщи Ройтерс, коментирайки изказването като ранен признак на нестабилност, която може да последва изненадващата победа.

Редовни парламентарни избори в Румъния трябва да има през 2016.

Йоханис обаче, в качеството си председател на десноцентристката опозиционна Националлиберална партия може да реши да изгради нови съюзи с цел смяната на Понта.

„Ние, либералната партия, искаме да поемем управлението. Това ще стане през 2015 или най-късно на парламентарните избори през 2016“, съобщи Клаус Йоханис пред репортери след партийно заседание на 18 ноември. „Сега има крещяща нужда от бюджет за 2015, защото румънците трябва да знаят какво се случва.“

Социалдемократическата партия на Понта и коалиционните му партньори разполагат с 60% в парламента.

Икономика

Ford Motor Co съобщи на 19 ноември, че ще съкрати 680 души от румънското си подразделение през 2015. Това са 20% от служителите на компанията в Румъния.

Ford пое Automobile Craiova през 2008 и започна производство на B-Max преди 2г. Слабото търсене обаче доведе до редовни спирания на производството всеки месец от последната една година.

На 19 ноември най-голямата италианска енергийна компания Enel съобщи, че се готви за продаде 66% дял в словашката Slovenske Elektrarne и производствени и дистрибуционни мощности в Румъния. Enel набра 3,91 млрд долара от продажбата на голям дял от своята испанска енергийна компания Endesa на 21 ноември.

ЕБВР купи 5% от Букурещката фондова борса, съобщи банката на 19 ноември. Цената, която е била платена не се разкрива, но според Ройтерс е около 3,4 млн долара. Компанията бе листната на собствената си борса и е с пазарна капитализация от 233 млн леи /65 млн долара/

 

Вижте анализа на специалиста по румънска политика Мартина Ганчева в обзора на седмицата.

 

Седмицата в минути 22 ноември 2014