ФБР откри руската следа в хакерска кражба на един милиард пароли

ФБР свърза хакер, откраднал 1,2 млрд. интернет акаунти и пароли, с руско кибер криминално общество

25.11.2015 | 15:36 Редактор: Ирина Георгиева
ФБР откри руската следа в хакерска кражба на един милиард пароли

ФБР свърза хакер, откраднал 1,2 млрд. интернет акаунти и пароли, с руско кибер криминално общество, съобщи Lenta.Ru. От BBC определят кражбата като "най-големият обир по рода си".

Свързаният хакер, известен като "mr.grey" е кръстен на съдебни документи, регистрирани от Бюрото през 2014г., допълват от агенция Reuters. Хакерът е свързан с кражбата на данни на руски имейл адреси. 

ФБР е открило домейн имена и комунални услуги, които са били използвани за изпращане на спам от киберпрестъпниците, известен с псевдонима mr.grey, уточняват от Lenta.Ru. Хакерите са откраднали и информация за рекорден брой сметки. През 2011г. разследващите открили и публикации във форуми от "mr.grey", в които твърди, че е собственик на потребителски акаунти във Facebook и Twitter. 

Разследването на американските власти започна през 2014г., след като американската фирма за киберсигурност Hold Security съобщи първа за кражбата на потребителски акаунти и около 500 млн. имейл адреса.

Руският криминален кръг, отговорен за кражбата на данни - наречен CyberVors - е хакнал повече от 420 000 уеб сайта, според фирмата за сигурност.

"Доколкото ни е известно в повечето случаи групата се фокусира върху кражбата на потребителски акаунти, но този път е откраднала лична информация от над 1,2 млрд. уникални набора от имейли и пароли." - коментират още от фирмата.

Според компанията, измамата е извършена чрез разпространение на вируси и зловреден софтуер.