Използваме смартфоните си средно по пет часа на ден

Потребителите проверяват умните си устройства около 85 пъти на ден

04.11.2015 | 16:33 Редактор: Ирина Георгиева
Използваме смартфоните си средно по пет часа на ден

Хората използват смартфоните си средно по пет часа на ден - това е около една трета от времето, през което са будни, показва ново изследване, цитирано Тimesofindia.indiatimes.com. Потребителите проверяват умните си устройства около 85 пъти на ден, сочат още данните.

Проучването сравнява количеството време, което участниците смятат, че използват за смартфоните си с действителното време, което им отделят. Учените са установили, че хората са имали достъп до мобилните си устройства два пъти повече, отколкото са посочили.

Изследователите са поискали от 23 участници на възраст между 18 - 33 години да преценят колко време прекарват на телефоните си. Те са инсталирали и приложение, което да записва по колко време действително им отделят в продължение на две седмици. Това включва дейности като проверка на това колко е часът, дали има нови уведомления за съобщения или в социалните мрежи, телефонни обаждания и възпроизвеждане на музика.

Учените стигнали до извода, че употребата на смартфон обикновено е за кратко - повече от половината участници не са го използвали за повече от 30 секунди на "цъкване".

"Участниците използват средно 84,68 пъти на ден телефона си или прекарват на него средно по 5:05 часа на ден. Продължителността на употребата е изненадваща и силно изкривена, но 55 на сто използват смартфона за по-малко от 30 секунди всеки път." - казват изследователите.

Изследването е публикувано в списание PLOS ONE.