Слънчевите централи навлизат в миннодобивната индустрия

Германска компания изгражда 10,6 мегаватова слънчева централа за медна мина в Австралия

27.08.2015 | 16:01 Редактор: Георги Стоянов
Слънчевите централи навлизат в миннодобивната индустрия

Този самотен слънчев панел в средата на австралийската пустош е началото на нещо голямо. Това е меднодобивната мина Sandfire DeGrussa на 900 километра на североизток от Пърт.

Тя се намира в средата на нищото и доста далеч от електропреносната мрежа. Всяка година 5 милиона литра дизелово гориво е доставяно за функционирането на мината.

Това обаче е на път да се промени. Когато бъде завършена през февруари 10,6 мегаватовата слънчева централа трябва да изглежда ето така.

Тя трябва да осигурява една пета от енергийните нужди на мината, с което ще намали сметката за горива.

"В DeGrussa нашите енергийни разходи директно и индиректно достигат вероятно 20% от оперативните ни разходи, казва Карл Симич, изпълнителен директор на Sandfire. "Така че това определено е ключов проблем и ние ще продължаваме да се фокусираме върху това, как да го решим. И решението е в нещо, което очевидно е добро за околната среда. Ние възнамеряваме да спестяваме нещо като 12 хиляди тона въглеродни емисии на година. Чудесно е да постигнем това също".

Централата се изгражда от германската компания за възобновяеми енергийни източници Juwi Holding AG.

Това е един от проектите на Juwi в САЩ, по който работят. 

Juwi са се обърнали към Sandfire, за да им предложат изграждането на подобна централа, като финансирането за проекта частично се покрива от Австралийската агенция за възобновяема енергия.

Така Sandfire постепенно ще покрие цената за централата, възлизаща на 40 милиона долара.

Още по темата

"Очакваме да завършим проекта не само за Sandfire, но и като пример за цялата миннодобивна индустрия. Така че Австралия наистина може да се възползва от своя ресурс – слънцето. А там има много слънце", казва Алан Робинсън от Juwi Renewable Energy.

След като казахме всичко това, проектът има един очевиден недостатък.

Разбира се, централата не генерира слънчева енергия през нощта, но това, което може да направи, е да помогне да пестим разходи за гориво.

И евентуално, с развитието на технологиите батериите ще стават все по-евтини и ще дойде време, когато мините ще могат да бъдат захранвани само с батерии.

Докато цената на суровините пада и миннодобивните компании търсят начини да ограничат разходите си, слънчевите централи се оказват малка, но нарастваща тенденция.

Abingdon Consulting предвижда, че до 2022 пазарът на слънчева енергия в миннодобивния сектор ще нарасне до 2 милиарда долара на година.