Половината електроенергия в Европа ще е от ВЕИ до 2030

Предвижданията на Брюксел обаче могат да се разминат с реалността, ако държавите в ЕС не изпълнят своите задължения

29.06.2015 | 17:50 Редактор: Мариета Иванова
Половината електроенергия в Европа ще е от ВЕИ до 2030

Половината от произведената електроенергия в Европа през 2030 година ще бъде произведена от възобновяеми източници (ВЕИ), ако държавите в Европейския съюз спазят своите ангажименти. Това се предвижда в чернова на доклад на Европейската комисия, с който се е сдобил британският всекидневник The Guardian, предава Investor.bg.

Документът ще бъде публично представен на 15 юли, допълва още изданието.

 По данни на Евростат към 2013 година около 25,4% от произведената електроенергия в ЕС идва от възобновяеми източници. Най-голям е делът в Австрия (68%) и Швеция (почти 62%), където основните производители са ВЕЦ и централи на биомаса.

В документа е посочено още, че достигането на целите на ЕС в областта на енергетиката и климата до 2030 година означава, че ВЕИ мощностите трябва да бъдат около 50% от инсталираните. „Това означава, че промените в мрежата, свързани с намаляването на емисиите въглероден диоксид, трябва да се осъществяват още по-бързо“, се посочва в черновата на доклада.

Европейската комисия се опитва да намали въглеродните емисии до 2030 година с общо 40% и да достигне дял на възобновяемите източници от 27 на сто. Брюксел обаче не определи конкретни цели за всяка отделна държава, както направи в плана си за развитието на енергетиката и намаляването на емисиите до 2020 година.

Предвижданията на ЕК относно ВЕИ сектора обаче може да се окажат доста оптимистични на фона, че редица големи държави няма да могат да изпълнят задълженията си до 2020 година. Холандия, Великобритания и Франция например засега не се движат по графика си.