Готов ли е F-35B за 100 млн долара или не

Морската пехота на САЩ поиска девет F-35B за фискалната 2016

26.05.2015 | 16:22
Готов ли е F-35B за 100 млн долара или не

Американската морска пехота започна изпитания на пословично скъпия F-35B. Надяват се стелтът да бъде готов за изпълнение на бойни задачи през юли. Но това не значи, че когато дойде юли ще запалят двигателите и ще полетят към някоя зона на бойни действия.

Като го обяви за готов, морската пехота всъщност ще потвърди неговата основна функционалност. Според Пентагона сегашните ограничения включват колко оръжие може да носи F-35, възможностите му да лети през нощта и да прихваща цели.

Сред най-сериозните проблеми е липсата на възможност за лазерно насочване, с което да прави разлика между приятелски от враждебни сили.

Не е необичайно за нов боен самолет да не бъде приемат на въоръжение. Например F-22. Също така скъпият самолет бе обявен за готов да се включи в бойни действия през 2005, но едва през септември 2014 - 9г. по-късно F-22 полетя над Сирия, на първата си бойна мисия.

 

Шест стелта F-35B започнаха от 18 май 2015 двуседмични изпитания на борда на USS Wasp. Морските пехотинци ще изпълняват различни мисии за оценка на възможностите на самолета - дневни и нощни полети, зареждане на оръжията през деня и през нощта, логистични и операции по поддръжка на море. Правят се изпитания и на дигиталната интероперативност между системите на самолета и корабните.

Морската пехота на САЩ поиска девет F-35B за фискалната година 2016 и включи други шест в списъка, представен на Конгреса.