Авиошоу

Събота от 16:00 часа
още

Lockheed Martin избра Италия за поддръжката на F-35

11.12.2014 | 21:00
Lockheed Martin избра Италия за поддръжката на F-35

Италианската военновъздушна база Камери ще стане европейският хъб за поддръжка на самолетите Lockheed Martin Corp. F-35, съобщи Пентагонът, предаде Bloomberg.

“Италия инвестира близо 1 млрд  долара в изграждане на завода на Cameri в Северна Италия и е много тежко тези разходи да се покрият,”съобщи мениджърът на програмата F-35 ген.-лейтенант Кристофър Богдан пред репортери във Вашингтон.

“Италия е стабилен и много важен партньор”, добави той.

Усилията на министъра на отбраната на Италия Роберта Пиноти бяха насочени към увеличаване ролята на страната в поддръжката на самолета. Тази година тя обсъждаше сделката с американски представители във Вашингтон.

Договорът потвърждава участието на Италия в програмата F-35, въпреки че страната обмисля да намали поръчките си след повече от десетилетие стагнация.

“Този договор показва, че Италия остава дълбоко свързана с програмата F-35,” каза Микеле Нонес, директор по Програмата по сигурност и отбрана в Института по международни отношения в Рим.

“За Италия това е важно, ако имаме предвид, че в Европа в следващите 15г. ще има 500 самолета, които ще се нуждаят от поддръжка и ъпгрейд в продължение на още около 40 години”, каза Нонес.

Решението е “признание на технологичните възможности на Италия и факта, че вместо да сме просто купувачи, можем да станем индустриални партньори,” каза Пиноти в Рим.

Великобритания и Турция

Великобритания бе избрана да осигурява доставки при нужда съобщи ген.лейт. Богдан.

Турция бе определена да поддържа двигателите за Европа, следвана от Норвегия, а Холандия - да осигури допълнителен капацитет, добави Богдан

F-35 е най-скъпата оръжейна програма на Пентагона.

Ген.-лейт. Богдан заяви, че на всяка от страни-участнички в нея ще бъде гарантиран определен минимален обем работа.

Италия обяви през февруари 2012, че първоначалните й планове да купи 131 самолета ще бъдат намалени до 90.

Мауро Морети, главен изпълнителен директор на италианската компания от ВПК Finmeccanica SpA, която ще участва в проекта, съобщи, че сделката ще има “съответен” икономически ефект.

Той се надява компанията да участва и в производството на електронни и авионни компоненти.

Снимка: /Lockheed Martin/

Lockheed Martin Corp. финализира сделка за 4,7 млрд долара, наречена Low Rate Initial Production Lot 8 (LRIP8) с Пентагона на 24 ноември.

В рамките на договора, компанията ще достави 43 самолета F-35 за морската пехота, флота и ВВС.

Lockheed, заедно с Northrop Corp и BAE Systems ще произвежда и доставя самолетите F-35, сензорите, технологията и авиониката за петото поколение стелт.

Pratt & Whitney, част от UTC подписа договор за 1,05 млрд долара с Пентагона за доставка на двигателите на F-35.

В рамките на LRIP8 самолетът ще бъде доставен на международни партньори: Израел, Япония, Норвегия, Италия и Великобритания.

Израел, Италия и Норвегия ще получат всяка по два F-35A, Япония ще получи четири F-35A, а Великобритания – четири F-35B.

19 F-35A на цена от 98 млн долара всеки, без двигателите, ще бъдат доставени на американската армия.

Шест F-35B за по 106 млн долара всеки ще бъдат доставени на морската пехота, а четири F-35C – отиват за флота срещу 115 млн долара всеки.

 

В последно време разходът за производството на F-35 значително намаля, благодарение на инициативата „Blueprint for Affordability“, обявена на авиошоуто Фарнбъро през лятото на 2014.

Lockheed, заедно с Northrop Corp и BAE Systems получиха нареждане да инвестират пряко общо около 170 млн долара за следващите две години за намаляване на разходите. Разходите за изследователска работа се споделят между Пентагона и Lockheed Martin в съотношение 1:4.

В началото на годината Lockheed Martin обяви, че Пентагонът ще инвестира 300 млн долара в програмата Blueprint for Affordability през следващите три години.

Трите компании са проучили около 600 различни проекта за намаляване на разходите за производство като например използване на алтернативни материали.