Джеф Безос от Amazon избра жена за своя сянка

Коментар от Сан Франциско в Bloomberg West

21.05.2015 | 11:19
Джеф Безос от Amazon избра жена за своя сянка

Повече от 15г. една позиция в Amazon остава най-съблазнителна: "сянката" на Джеф Безос, човекът, който съветва главния изпълнителен директор, седи до него на всички срещи и има влияние в борда при вземане на решенията. С годините в компанията се изредиха много "сенки", но постът остана по-особен, защото досега не беше заеман никога от жена. Досега.

Още по темата

Джеф Безос назначи насторо наскоро Мария Ренц, ветеран с 15-годишен стаж в Amazon на поста "сянка" и дори нещо повече, технически съветник на главния изпълнителен директор. Ренц беше до неотдавна главен изпълнителен директор на Quidsi, дъщерната компания на Diapers.com, която Amazon придоби през 2011. Тя е заемала и редица други постове в компанията, включително президент на MyHabit, флаш-сейл бизнес и вицепрезидент за медиите, според нейния профил в LinkedIn. Ренц сменя бившия вицепрезидент на Kindle Джей Марин, който напуска поста на сянка в компанията две години по-късно, за да започне да управлява Amazon Instant Video в Европа. Емили Скот сменя Ренц начело на Quidsi.

Назначението влезе в новините и защото хвърли светлина върху мястото на жените на висши ръководни постове в Amazon и по-общо погледнато, в редиците на висшите корпоративни ешелони на големите технологични компании. Amazon има седем изпълнителни директори освен Джеф Безос, но само едни от тях, Шели Рейнолдс e жена.

В миналото сенките са извали и са си отивали, ръководейки най-критични инициативи на компанията по време на двугодишния период, който предвижда този пост. Енди Джеси, ръководител на успешното подразделение на компанията, AWS някога също е бил сянка. Както и Амит Агарвал, който управлява бизнеса на компанията в Индия, в който Безос обеща да вложи 2 млрд долара. Други бивши сенки са били Грег Харт, начело на Amazon Echo, Дилип Кумар, който работи по таен проект и Йън Фрийд, който помогна за лансирането на проекта Fire Phone преди да напусне компанията.

Трите най-големи технологични компании в САЩ - Amazon, Google и Microsoft се представиха добре в първото тримесечие на 2015.

Коментар от Сан Франциско в Bloomberg West на Емили Чен, Джин Мюнстър, ст. анализатор Piper Jaffray и Сукиндер Сингх Касиди, основател на Joyus.

 

Какво ще ни кажете за Мария Ренц и нейните задължения.

Джин Мюнстър, ст. анализатор Piper Jaffray: Тя ще заема една от най-тежките позиции в корпоративния свят - ще бъде сянка. Тя е много интелигентна, има много богат опит. Да работиш за Джеф Безос трябва да е истинско предизвикателство заради невероятно високите стандарти. Тя има средствата да се справи. Тя е търговец. Това вероятно означава, че ще има нещо като пост на малък главен изпълнителен директор. Повече ще бъде свързана с продажбите.

 

Това е чудесно! Тя е жена. Това е страхотно. Но защо новината е важна?

Сукиндер Сингх Касиди, основател на Joyus: По много причини - първо, Джеф няма пол. Културата на Amazon се ориентира към упорита работа, както знаете.

 

Какво означава, че няма пол?

Тежка работа. Джеф се отнася също толкова сурово с жените, както и с мъжете. В най-добрия смисъл. Той е технократ. Има много сурова работна етика. Започнах кариерата си в Amazon и още тогава, в началото Джеф заложи на жените. Джой Кави беше най-яркият пример. Какъв невероятен финансов директор. Това стана дълго време преди някой в Силициевата долина да заговори за проблема с половете. Според мен Amazon е култура на сериозна, тежка работа, а Мария е израсла в тези среди. Това е чудесно за всички жени.

 

Защо се използва думата "съветник в сянка", "сянка"? Това е написано в профила им в LinkedIn.

Това е странен термин. Мисля, че наричат поста още "технически съветник на главния изпълнителен директор". Официалният термин обаче е "сянка". Вижте, това провокира, но накрая всички, които са минали през тази позиция са имали огромни ангажименти в Amazon и след това са поемали още по-големи ангажименти. Така че тук важното е, че постът е влиятелен.

Така е. Някои от бившите сенки - Енди Джеси например сега управлява AWS , Амит Агарвал е вицепрезидент на Amazon Индия, а Грег Харт е вицепрезидент на Echo&Speech. Какво ще ни кажете за хората в Amazon? Винаги се питаме кой може да смени Джеф Безос - защото не е очевидно.

Джин Мюнстър, ст. анализатор Piper Jaffray: Да, не е очевидно. Тези хора, които изброихте са сред тях. Джеф Уилки е с компанията от началото. Той практически управлява ритейла. Ако ме питате дали има незаменим човек - това е вероятно Джеф. И не вярвам, че има нещо, което в момента да го подсказва, че сигурно Мария ще отговаря за важна дейност. Обаче Джеф е определено потенциален кандидат за наследник в момента.

Сукиндер Сингх Касиди, основател на Joyus: Съгласна съм, че Джеф Уилки и Джеси са отдавна. Но Джеф Уилки знае потребителския бизнес и е в сърцето на Amazon, от самото начало на компанията.Една от основните причини жените да се очертават като лидери в е-търговия е защото половината от клиентите са жени. Даже повече от половината от клиентите. И като помислите къде се е насочил Джеф - инвестиции в мода, продукти за красота, луксозни стоки - това са все сектори от търговията на преживяването. В тези области кой разбира по-добре женските настроения и гледна точка?