Войната за електронната книга

11.08.2014 | 12:33
Войната за електронната книга

Hachette Book Group обяви, че Amazon се води от жажда за печалба и пазарен дял в спора си с авторите и книжарниците за цените на електронните книги, които продава онлайн.

"Amazon иска много по-голяма печалба и дори още по-голям пазарен дял, за сметка на авторите, реалните книжарници и самите нас", каза директорът на Hachette Майкъл Пиеч в изявление, цитирано от WSJ. "Призоваваме Amazon да оттегли санкциите си", добави той.

Amazon спря предварителните продажби на някои книги на Hachette и забави доставките на други, докато вече четвърти месец продължава да води преговори с издателството.

Hachette, част от Lagardere SCA съобщи, че Amazon настоява за цена от 9.99 долара за е-книга, което е много под цената на печатното издание, включително разходите за реклама, авторски права и др.

Над 80% от заглавията на Hachette в електронен формат вече се продават на цена от 9.99 долара, съобщи директорът на компанията.

 

В началото на август писателят Дъглас Престън написа писмото "Обединените писатели", в което моли читателите си да пишат на шефа на Amazon, Джеф Безос и да поискат да спре да третира книгите като заложници в преговорите си с Hachette.

Над 900 писатели, сред които и Стивън Кинг подписаха писмото, излязло на цяла страница в неделния New York Times на 10 август.

В него се твърди, че Amazon:

-бойкотира авторите на Hachette, отказвайки да приеме предварителни поръчки за книгите им, твърдейки, че "не са на разположение"

-отказва да намали цените на редица книги на авторите на Hachette

-забавя доставките на хиляди книги на авторите на Hachette до клиенти на Amazon, посочвайки, че доставката ще отнеме няколко седмици

-предлага на някои страници на автори на Hachette на читателя да изберат книга от друг автор, който не работи с издателство Hachette.

 

Още по темата

В петък вечерта Amazon пусна своя отговор, "Обединените читатели", в което разказва как в навечерието на Втората световна война едно радикално изобретение е променило света на книгоиздаването - книгите с меки корици, paperback.

"Тогава билетът за кино струваше 10-20 цента, а книгите - 2,50 щ.д. Новият пейпърбек струваше 25 цента - десет пъти по-евтино. Читателите се влюбиха в него и милиони копия бяха продадени още първата година", пише в писмото.

Amazon обосновава искането си за намаляване на цените на е-книгите с довода, че ако цените паднат, ще може да продава повече, т.е. повече хора ще могат да си позволят да си купят е-книга.

Словесната война между онлайн магазина Amazon и издателство Hachette се води мащабно.

Различни онлайн издания вземат различни страни.

Amazon и Hachette намесиха дори Джордж Оруел, тълкувайки по различен начин бележката му в New English Weekly от 5 март 1936г:

"Penguin Books са невероятна стойност за без пари, толкова страхотна, че ако другите издатели имат някакъв разум, ще се обединят против тях".

Всъщност той харесва тези книги в по-евтин формат.

 

Исканията на онлайн магазина са следните:

- издателствата да спрат да налагат по-високи цени за е-книги. "Те могат и трябва да са по-евтини"

- "намаляването на цените на е-книги ще помогне - няма да навреди - на читателската култура, както стана с книгите с меки корици"

- "спрете да използвате авторите си като лост и приемете предложението на Amazon да не бъдат повече намесвани в спора".

 

Темата се коментира в две студиа Bloomberg:

Коментар на Bloomberg от студиото в Лондон на Керълайн Хайд - във видеото.

Коментар на Bloomberg и от студиото в Хонгонг на Дейвид Инглес - във видеото.