EK започна разследване срещу Google

Комисията обвини компанията в злоупотреба с господстващо положение

15.04.2015 | 15:55 Редактор: Ирина Георгиева
EK започна разследване срещу Google

ЕК изпрати изложение на възраженията до Google, в което твърди, че компанията е злоупотребила със своето господстващо положение в Европейското икономическо пространство (ЕИП) на пазарите за услуги за обикновено търсене в интернет, като при показването на резултатите от такова търсене систематично е давала предимство на собствения си продукт за сравнително пазаруване, съобщават от Комисията.

Предварителното становище на Комисията е, че това поведение нарушава антитръстовите правила на ЕС, тъй като възпрепятства конкуренцията и вреди на потребителите. Изпращането на изложение на възраженията не предрешава резултата от разследването.

Комисията официално откри и отделно антитръстово разследване срещу поведението на Google, свързано с Android — операционната система за мобилни устройства. Разследването ще се съсредоточи върху това дали Google е сключила антиконкурентни споразумения или е злоупотребила с вероятно господстващо положение в областта на операционните системи, приложенията и услугите за интелигентни мобилни устройства.