Губим или пестим време чрез технологията?

Смартфоните са по-малко привлекателни, когато са изключени

06.12.2014 | 12:16 Редактор: Ирина Георгиева
Губим или пестим време чрез технологията?

Светът ни е изпълнен с технология, от която се очаква да улесни живота ни, пишат от Forbes. Притежаваме всички приспособления, приложения и джаджи, които можем да си представим и дори повече, отколкото сме мечтали - всичко това е създадено, за да ни направи по-продуктивни. Но ако закопаем по-надълбоко, трябва да се запитаме: Дали наистина технологията ни прави по-продуктивни?

Със сигурност технологията има функции, които спестяват голяма част от времето ни. Има случаи обаче, когато техниката ни дърпа назад и изсмуква свободните ни моменти. Ако сте наясно как да управлявате технологията, то ще сте господар и над времето си.

1. Технологията е по-малко привлекателна, когато е изключена

Помните ли времето, когато бяхте дете и можехте да отидете до магазина в относителен мир? Смартфонът не е издавал звуци и кликове, показвайки, че някой "отчаяно" се нуждае да му отговорите ... естествено чрез текст. На времето дори нямаше телефони в колите ни, които да ни разсейват. Почивките и ваканциите също са се превърнали просто в различно място, от което можем да работим, проверяваме личния email, да разглеждаме facebook страници.

Технологията създава в нас това чувство за неотложност, което не е правилно да го има. В хората се поражда усещането, че трябва да са постоянно свързани. Не е нужно да отговаряте постоянно на всяко съобщение или да проверявате пощата, докато разпускате на плажа.

Вземете живота си в ръце: Предизвикателство е да изключите техниката, но си заслужава. Осъзнайте, че нищо не е чак толкова важно, колкото си мислите по отношение на пощата или съобщенията. Може да почака и за по-късно. Ако успеете да се отдръпнете от телефона си поне за един ден - веднага ще се почувствате по-свързан със себе си и околните. 

2. Технологията ни разсейва

Можете да влезете във Facebook само с намерението да обновите бизнес страницата си, но междувременно сте разсеян от игри като Candy Crush. Преди да сте разбрали, вече сте прекарали близо час в социалната мрежа и не сте направили нито една от желаните актуализации. Нужно е да се отърсите от мъглата и да се съсредоточите. 

Вземете живота си в ръце: Не се опитвайте да се преструвате, че не искате да видите какво се случва във Facebook. Сутринта, прегледайте социалната мрежа, докато си пиете кафето. Прекарайте 15 безсмислени минути, а след това се захванете с работата. Ако е нужно да си актуализирате страницата - направете го и след това се махнете оттам.

3. Технологията ни прави по-глупави

Кога за последно запаметихте телефонния номер на някой приятел? В днешно време, това не е нужно, защото можем да включим телефона си и да го видим. Ще се паникьосате ли, ако телефонът ви умре и се наложи да се обадите на някой през чужд мобилен апарат? На смартфоните ни има и калкулатори, анализи и други инструменти, които могат да ни дадат много информация, но по този начин се забавя мисленето ни.

Вземете живота си в ръце:  Запомнете телефонните номера на най-близките. Опитвайте се да пресмятате и анализирате без помощта на технологията. 

Технологията е прекрасен инструмен, който ни  е изключително полезен ... през по-голяма част от времето. Просто е нужно да се разбере кога, тя е в наша ползва и кога не.