Обама обеща високотехнологично образование

19.11.2014 | 21:59
Обама обеща високотехнологично образование

Американският президент Барак Обама обяви инициативата ConnectED, целяща осигуряване на технологично подкрепено образование за всяко дете.

ConnectED дава възможност на учителите да използват най-добрите технологии и обучение, а на учениците – достъп до индивидуализирано обучение и богато цифрово съдържание, съобщава Белият дом на сайта си.

По-малко от една трета от американските училища имат достъп до широколентов достъп, от какъвто се нуждаят, за да използват днешната технология.

При ConnectED 99% от американските ученици ще имат достъп до ново поколение ироколентов достъп до 2017, предвижда програмата.

Тази свързаност ще помогне да се промени преживяването в класната стая за всички ученици, без оглед на доходите на семействата им.

Президентът на САЩ поиска федералното правителство да използва по-добре съществуващите средства за осигуряване на интернет свързаност и образователни технологии в класната стая и в ръцете на предварително подготвените преподаватели.

Той призова бизнеса, щатските и окръжни власти, училищата и общностите да подкрепят визията му, която според него не изисква намесата на Конгреса.

Президентът уточни, че изискванията към кадрите в образованието ще са съобразени с новите технологии:

„Всички безжични устройства и моден софтуер няма да има значение, освен ако нямаме страхотни учители в клас“, каза Обама, цитиран в Туитър от официалната страница на Белия дом.

Обама обяви през февруари, че Федералната комуникационна комисия ще инвестира 2 млрд долара в следващите 2г. за рязко разширяване на мрежата за високоскоростен интернет за американските училища и библиотеки, свързвайки 20 млн повече ученици и студенти.

Няколко големи частни компании обещаха да вкарат в клас технологии за над 2 млрд долара. Сред тях бяха Adobe, Apple, AT&T, Microsoft, Verizon.

На 11 декември американските регулаторни органи се очаква да решат дали да увеличат финансирането на най-голямата субсидирана технологична програма в САЩ, E-Rate с 62%, за да подкрепят включването на повече училища и библиотеки към високоскоростен интернет, съобщава Ройтерс.

Синдикатите в образованието отдавна настояват Федералната комуникационна комисия да вдигне дългогодишното ограничение над бюджета на програмата. В понеделник председателят на FCC Том Уилър предложи финансирането да се увеличи от 1,5 млрд на 3,9 млрд долара.

Субсидията може да се осигури от данъците, които американците плащат върху сметките си за телефон. Предложеният бюджет би означавал повишение с 16 цента на месец, или 1,91 долара на година на телефонна линия, обясни Уилър.

Програмата E-Rate от 1996 свързва публични образователни институти с интернет, но някои, особено в бедните градски и в селските райони остават изолирани от високоскоростна връзка.