Ръстът за авиацията е в Азия: Honeywell

04.11.2014 | 11:46
Ръстът за авиацията е в Азия: Honeywell

Коментар за Bloomberg Хонконг на Брайънд Гриър, президент на Honeywell Aerospace Asia-Pacific. С него разговаря Енджи Лау.


Още по темата

Май всеки иска част от този пазар. Имаме развиващи се пазари като Индонезия, Индия, където броят на пътниците се очаква да се повишат. Другата страна на монетата е, че всеки иска да участва. Това е свръхкапацитет, но за за вас не е зле, нали?

Брайънд Гриър, президент на Honeywell Aerospace Asia-Pacific

Никак даже. Чудесно е! И ако го погледнем откъм свръхкапацитет, в следващите 20г. с ръста на средната класа в Азия пазарът ще расте два пъти повече от останалата част на света.  

Ние сме много устремени в Азиатско-Тихоокеанския регион.

А и глобално.

Някой път е трудно за авиокомпаниите да печелят. Но трябва са си в Азиатско-Тихоокеанския регион, защото тук ще стане всичко.

 

Още по темата

Каква е прогнозата ви за авиацията в Азия?

Както казах, ние сме бичи настроени. Вижте пак - ръстът на средната класа, Китай особено. Китай иска да да има 500 милиона души повече в средната класа. Същото е в цяла Азия.

В повечето части на континента в момента имаме нискобюджетни авиокомпании, но в Китай няма още. Ако съчетаем това с факта колко хора ще влязат в средната класа с появата на нискобюджетните авиокомпании, мислим, че ще има бум, подобен на този в момента.

 

Но все още имаме предизвикателства. NetJets се оплакаха преди няколко седмици, че вероятно няма да имат печалба в Китай известно време заради мерките за борба с корупцията и подобни. Виждате ли тези проблеми да се задълбочават в Китай, въпреки че всеки иска да полети?

От гледна точка на авиокомпаниите не виждам проблем. Търсенето е много силно и ще остане такова още дълго време.

Бизнес авиацията има друго - ние пуснахме прогнозата си за сектора. Виждаме малък спад в доверието спрямо плановете за обновяване и купуване на нови самолети  в следващите 5г.

Но за мен това е показателно и отразява това, което става в света от гледна точка на глобалното напрежение.

Вероятно и икономиите в Китай имат малко влияние. Като цяло обаче, в следващите 10-20г., като гледаме как започна китайският авиопазар-много ниско от търговска гледна точка, смятаме, че ръстът ще бъде огромен.

Определено към 10-15% годишно.

 

Ръстът означава, че небето ще стане по-тясно. Означава, че безопасността и въздушният трафик ще станат проблем. Какви технологии планирате, за да осигурите така, че нещата да станат както трябва, за да се уверите, че хората ще стигнат дотам, където са тръгнали?

Права сте. Безопасността и ефективността са двете неща, към които винаги ще се стремим като стойност. Ако искате да правите нови продукти, нови технологии.

В момента Honeywell има редица нови продукти. Имаме радар на световно ниво, дори революционен.

Той позволява на самолетите да заобикалят лошото време и дори градушката и гръмотевиците. Това прави полета много по-сигурен и по-ефективен.

Имаме технологии за смарт писта и смарт кацане. Те казват на пилота къде точно се намират на летището. Позволяват най-правилната конфигурация на самолета преди кацане.

От гледна точка на летищата имаме технология смарт-писта - тя е част от наземната система. Използва GPS-сигнали, за да се увери, че самолетът знае къде е. В резултат можете да приземите много повече самолети в кратък срок, което увеличава ефективността за самолета и летището. Изразходва се по-малко гориво, отделят се по-малко въглеродни емисии, можете да водите самолета над населени места - всичко това е много позитивно.

 

Последен въпрос. Постоянно се говори за MH370, сетих се, като казахте, че най-важното е да се проследява самолета. Светът се изненада, че има технология, но тя не се използва.

Ще стане ли така, че технологията да се постави в центъра на вниманието в бъдеще, за да може всеки самолет да се проследява?

Още по темата

Абсолютно. Honeywell  има договор с Inmarsat, който пуска нова серия от сателити. Те ще позволяват много по-широка връзка. Проблемът, както казвате е, че има технология, стана дума за връзката и разходите за нея.

Това ново съзвездие от сателити във връзка с Honeywell и продуктите ни ще позволят тази технология да стане по-достъпна от икономическа гледна точка.

Според мен това ще я направи по-популярна в бъдеще.

Чуйте интервюто във видеото.

 


коментирай >
Още от Техно
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма