Най-важното за LVMH е да се отплаща: Арно

29.10.2014 | 12:48
Най-важното за LVMH е да се отплаща: Арно

Облак от стъкло в Булонския лес в Париж /Bois de Boulogne/ събра две велики личности.

Франк Гери, 85-годишният архитект от Лос Анджелис и Бернар Арно, председател и главен изпълнителен директор на конгломерата за луксозни продукти LVMH с нетно лично богатство от 29,6 млрд. долара.

Двамата заедно създадоха архитектурния комплекс на Фондация Луи Вуитон /Fondation Louis Vuitton/ - огромна, разперила стъклени криле бяла конструкция, напомняща операта в Сидни, където ще се показват колекциите съвременно изкуство на фондацията.

Строена в продължение на десетилетие с необявен бюджет, на общински терен и с парите на LVMH, през 2062г. сградата (но не и произведения в нея) ще станат собственост на общината в Париж.

Първата изложба във Фондация Луи Вуитон /Louis Vuitton Foundation/ е на Франк Гери и посветена на самата сграда.

Комисар на изложбата е Фредерик Мигеру /зам. директор на националния музей за съвременно изкуство-Център Помпиду/, заедно със Себастиан Шерюе, в тясно сътрудничество с екипите на Gehry Partners в Лос Анджелиз.

Организаторите на проекта предлагат на публиката да се потопи в проекта и да усети как е била измислена и реализирана цялостната концепция, от първите скици до края.

Наред с оригиналните скици, изложбата обединява за пръв път всички макети, направени по време на проекта.

Те са организирани по групи, проследяващи различните аспекти на сградата: вписване в пейзажа, интериори, обем на стъклените пана и др. В центъра на галерията е изложен един жалон.

«Утвърденият модел 1:50».

Засегната е и ролята на цифровите средства, наред с усилията, вложени в изследователска работа и разработване на идеята.

Франк Гери е един от пионерите в областта на използването на софтуер в строителството; с Фондацията Луи Вуитон той дава пример за изключителна нестандартна архитектура.

Откъс от интервюто на Бернар Арно, председател и директор на LVMH за Каролин Конан от Bloomberg News


Още по темата

Най-важното за групата от самото начало, близо 25г., е да давам обратно това, което светът на креативността ни е дал на нас.

Успехът, икономическият успех се основава на креативност, на креативността на дизайнерите, иноваторите, инженерите в групата. От самото начало бях убеден, че трябва да им се отплатя.

Да се отплатя на света, на обществеността, на акционерите, на клиентите, на служителите.

Заради това, което ни дават.

Обикновено в индустриална група, в група на занаятчии има цели в продажбите, цели за паричните потоци и т.н.

Ние не сме зле в това отношение.

Тук обаче има нещо повече.

Особено в сравнително забавената глобална икономическа среда.

 

Видяхме, че магазинът ви на Шан-з-Елизе се превърна в нова забележителност на Париж. Мислите ли, че Фондацията също ще се превърне в забележителност? Особено за азиатските посетители?

Амбицията ни е да покажем, че Франция е на върха по креативност. Ще видим дали тази фондация се посещава колкото Айфеловата кула. Дано! Не знам.

Днес очакваме 1 млн. посетители на година.

Да видим дали ще направим повече или не.

Това е амбицията ни.

 

Изпитвате ли тревога от забавянето на Азия заради икономиите, които китайското правителство налага.

Светът се променя.

Днес икономиката в Европа е бавна, в Америка, както знаете е по-добре. Добре е в Бразилия. Леко се забавя в Азия, Китай.

Трябва да се адаптираме към тези условия.

Целта ни обаче е да сме номер едно след 20г., както и днес.

Имаме време.

Групата винаги е била добре икономически в трудни времена.

Така че сме готови и ако стане, ние имаме доверие в силите си.

Вижте видеото


Замислена заедно с екипите на Франк Гери, първата изложба не е просто показване на произведения, а изградена като единна инсталация.

Групите макети напомнят на аквариуми с рибки - една любима на Гери прилика.

Осветени в сумрака, произведенията сякаш плуват в нереалната атмосфера, ичято динамика идва от два видео проектора, носени от дрони.

Предлаганата обиколка прилича на самата сграда, маршрутът обикаля и помага да се правят неочаквани открития. Предлага на посетителя да се потопи в креативния свят на Франк Гери.

Изложбата е в Париж от 20 октомври до 16 март 2015.

Вход: 14 евро. Годишен пропуск: 180 евро. Колекционерски пропуск: 900 евро.

8, Avenue du Mahatma Gandhi, Bois de Boulogne - 75116 - Paris

Фондацията има собствен транспорт.