LVMH търси още азиатски инвестиции

29.10.2014 | 15:48
LVMH търси още азиатски инвестиции

Интервю на Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг със Санджей Гужрал, директор връзки с инвеститорите на L Capital Asia от Сингапур.

L Capital е частен инвестиционен фонд, основан през 2001, спонсориран от LVMH Group и Groupe Arnault, насочен към секторите: козметика, аксесоари, интериор и търговия с луксозни стоки. Регистриран в Париж, с офиси в Милано и Мадрид, L Capital инвестира главно в Европа, но проучва и потенциални пирдобивания в Северна Америка и Азия.

През 2009 основа отделна инвестиционна платформа в Азия с L Capital Asia, която капитализира от високия ръст на потреблението на този пазар.


Още по темата

L Capital Азия е платформа, която набира средства от инвеститорите по света, включително комбинация от институционални инвеститори, семейни офиси, мрежови инвеститори.

Ако следите статистиката, ще видите, че средната класа в Азия в следващите 20г. ще се увеличи от близо 2 млрд души до около 3 млрд. Това е шесткратен ръст.

Както става с този ръст на средната класа?

Хората започват да инвестират или да влагат парите си в различни продукти. Това води до огромен бум в потреблението.

Това е сегментът от пазара, който е нашият таргет.

Инвестираме в компании от региона, които таргетират този сегмент в търсенето.

 

Още по темата

Вие гледате през три лупи, както ми казахте - вдъхновение, достъпност, алтернатива. Дайте ни пример как го правите? Вземате дялове от тези компании, но колко време оставате с тях? Каква е стратегията ви за изход, когато се стигне дотам?

Ние оперираме като обикновен частен инвеститор. Отиваме в тези компании с три до петгодишен инвестиционен хоризонт.

Някой път - по-голям, друг път - по-малък.

Целта ни е да постигнем най-малко удвояване на ръста на компаниите за период от 3-5г., повишаване на печалбата им 3-5 пъти и генериране трикратно повече пари в тях.

Като имаме предвид спонсорството от страна на нашия водещ конгломерат, ние се намесваме само тогава, когато можем да бъдем допълнителни инвеститори.

Ако погледнем днешния пейзаж на частни компании за рисков капитал, дните, когато хората печелеха или от многократен арбитраж, или чрез финансов левъридж, те са минали.

Сега според нас е време, в което трябва да се помага за ускоряване на резултатите на компаниите. Главно чрез подобряване на работата им.

Нашият подход е да се намесваме само в тези ситуации, в които сме убедени, че можем да вземем нещо повече от просто капитал. Да помогнем на тези компании да растат по-бързо, по-печеливши.

 

Още по темата

Санджей, дайте ми пример за някои успешни и дори някои неуспешни ваши операции?

Тук, в Сингапур инвестираме в няколко бизнеса, които са изключително успешни.

Например компанията Charles & Keith, която произвежда дамски и мъжки обувки и чанти, беше много успешна в Сингапур, ЮИ Азия, Близкия Изток, Индия чрез франчайзите си.

Нашата инвестиция в компанията бе направена в края на 2010.

След това Charles & Keith успяха да навлязат на китайския пазар, много успешно, имат около 8 магазина в страната, но растат много бързо там.

Ако погледнете един магазин на Charles & Keith, ще помислите, че виждате магазин на луксозен бранд от най-високия пазарен сегмент, но ако погледнете след това цените, ще се уверите, че са много атрактивни.

Добре изглеждащи продукти, модерен дизайн и изработка, прекрасни магазини, с достъпни цени. Ако ги сравните с подобен луксозен продукт, това е минимална част от цената.

Потребителите обожават това и примерът е много добър за описание на типа активи, които търсим.

Друга сингапурска компания, в която неотдавна инвестирахме е един бранд на име Crystal Jade.

Това е познато име в китайската кухня, с над 100 локации в цяла Азия. Сигурно сте обръщали внимание на дългата опашка от хора, които чакат да хапнат и да си прекарат добре в ресторанта.

Това е сигурно най-добрата китайска храна в тази част на света.

Crystal Jade има традиционно и много успешно присъствие в Сингапур. Много са успешни и в Хонконг. Бързо влязоха в Китай и нашата цел е да им помогнем да си разширят мрежата в Азия и евентуално по цял свят.

 


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма