Alibaba избра NYSE

Нейра Чехич, Bloomberg

27.06.2014 | 16:42
Alibaba избра NYSE

Здравей, България,

Решението на Alibaba да листне акциите си в борсата в Ню Йорк е удар за Nasdaq, който ще загуби едно от най-големите IPO-та в историята на САЩ.

С предполагаема оценка от около 168 млрд долара, Alibaba би могъл да се нареди след IBM и Oracle в технологичния списък на компаниите, които се търгуват на NYSE.

Alibaba смята да продаде около 12% дялове, според хора, запознати с въпроса и да набере около 20 млрд долара с първичното публично предлагане.

Решението им да отидат в NYSE подчертава усилията на Nasdaq да се пребори за най-големите технологични дебюти на пазара.

Nasdaq изгради репутацията през 80те и 90-те години като дом на технологичните компании като Мicrosoft и Intel.

Но от 2012 е обект на негативно отношение след като IPO-то на Facebook доведе до объркване за инвеститорите и милиони долари загуби за брокерите.

Google, Apple и Yahoo са листнати в Nasdaq, но NYSE започва също да набира преднина.

7 от 10 технологични и интернет IPO-та от първото тримесечие в САЩ са избрали NYSE. Сега и Alibaba се присъединява към LinkedIn, Pandora и Twitter.

Компанията смята да използва тикера 'BABA' - отчасти защото повтаря китайската дума за числото осем - 'ба'. Китайците смятат, че осмицата е щастливо число, защото звучи като думата за богатство, 'фa'.

Целият коментар от Лондон на Нейра Чехич от студиото на Bloomberg TV - във видеото.

/Снимка Alibabagroup/