Технологичният гигант Siemens планира да съкрати над 11 хидяди служители

Освободените ще са предимно заети с административни дейности

30.05.2014 | 14:56 Редактор: Мариета Иванова
Технологичният гигант Siemens планира да съкрати над 11 хидяди служители

Германският индустриален гигант Siemens обяви, че ще съкрати още 11 600 от своите служители. Основната част от тях са от административните отдели на компанията, която продължава да следва плана за преструктуриране на дейността си.

Броят на засегнатите ще е по-голям от предварителните прогнози за между 5 и 10 хиляди, коментира Ханс Никълс, Bloomberg Television.

„И тези съкращения ще се добавят към останалите 15 000 души, за които изпълнителният директор Джо Кайзер обяви че ще загубят работата си още през септември, когато пое ръководния пост“, отбелязва Bloomberg.

Потенциалната сума, която ще може да се спести с тези мерки, е около 1 милиард евро. А те са доста сурови, защото технологичният гигант свива глобалната си работна сила.

През септември служителите на компанията бяха около 370 000, след което броят им беше намален с 4% и сега - отнов идват и нови съкращения.

Самият Джо Кайзер заяви пред инвеститорите, че съкращенията се планират най-вече за дейности като координиране и анализи.  и за около 20% от тях вероятно ще бъдат осигурени работни места в други сфери на работа, извън настоящите. 

Те ще трябва да излязат от системата, защото и самият работният процес също се премества.

В крайна сметка 80% от тези 11 600 души ще трябва да напуснат и няма да могат да се върнат.

Вижте повече по темата от видео файла.