Коя е най-опасната дума в технологичната индустрия?

Или защо думата „иновация” не е износена от прекомерна употреба.

19.04.2014 | 12:30 Редактор: Мариета Иванова
Коя е най-опасната дума в технологичната индустрия?

Най-важната дума в света на технологичната индустрия е „иновация”. Това също така е и най-опасната думата за сектора, пише Куентин Харди в  технологичния блок на New York times-Bits.

Иновациите не са само новите открития, въведения и опции. Все по-често компаниите в САЩ причисляват към разходите си за иновации и популяризирането на продукти чрез социалните медии или онлайн рекламите. По този начин, от друга страна. става възможно да разберем как тези мощни нови инструменти се вписват в живота ни.

Думата „иновация” не е  износена от прекомерна употреба. Хората третират иновациите като безлична сила, като един постоянен резултат, постигнат от предприемачите в света на технологиите.  Ако изместим хората или нарушим правилата в модерната технологична култура, като например унищожим местните книжарници или опишем какво точно трябва да се прави по секунда в един склад, то тогава иновациите стават една полезна и благотворна сила.

Икономическите и социални концепции за иновациите стават все по-предизвикателни.

Професорът от университета в Съсекс Мариана Мазукато отдава значимото на приноса на властите в осигуряване на технологични нововъведения в живота на обикновените хора.

„Какво прави айфона „умен”? Това са GPS-ът, сензорния екран, интернета. Всичко това са иновации, които първо правителството създаде,” коментира Мазукато.

По думите й правителствата не само фиксират пазари, оставяйки капитал за създаването на нещо ново, но и създават пазари, като съдействат за изграждането на инфраструктурата за достигането им до хората.

Ключов проблем за иновациите в живота ни е бързата скорост, с която се развиват, отбелязва още професор Мазукато.

Времето в технологичния сектор обаче тече много бързо и дългосрочното планиране е непродуктивно. Конкуренцията е голяма и печели този, който пръв достигне до пазара с най-добрия продукт.

„Рисковият капитал рязко се превърна в краткосрочен. За ключови технологии животът на иновациите трае до 15 – 20 години,“ споделя Мазукато.

Дори в специализирани области, в които е необходимо дългосрочно планиране, като биотехнологиите например, е трудно инвестициите да бъдат задържани. Особено, когато публичните компании обратно изкупуват акции с парите си, вместо да ги влагат в научни изследвания.

Джун Юн- еволюционен биолог, лекар и управляващ партньор в Palo Alto Investors коментира, че в неговата фирма се опитват да задържат инвестициите поне за едно десетилетие. Той споделя, че това е изключително трудно дори за този период от време.

Друг проблем, свързан с иновациите, е че те не винаги са съобразени с възможностите на хората, отбелязва Харди. Често, хората, които ще използват дадена нова технология, трябва да преминат през съответно обучение. Това важи, както за иновации, свързани в инвестициите, така и за такива, насочени към социалния растеж или фундаменталните научни изследвания.  

стажант-репортер Ирина Георгиева