Феликс Баумгартнер успя да счупи звуковата бариера

Австриецът полетя от почти 39 километра, разби няколко рекорда и кацна невредим на земята.

14.10.2012 | 21:25
Феликс Баумгартнер  успя да счупи звуковата бариера

„Ще ви кажа нещо – когато седи над света, човек става толкова смирен. Вече не мисли за подобряване на рекорди, не мисли за набиране на научна информация – единственото, за което мисли, е, че иска да се върне обратно жив”, заяви Феликс Баумгартнер на пресконференцията след скока.

Австриецът стана първият човек в историята, който скочи от стратосферата (близо 39 км височина). Той обаче не успя да подобри рекорда за най-дълго свободно падане, който принадлежи на Джо Китингър. Свободното падане на Феликс продължи около 4 минути и 19 секунди.

В продължение на 2.30 часа балонът, по-тънък от човешки косъм, се издигна 3 пъти по-високо, отколкото летят пътническите самолети. Няколко минути, след като капсулата достигна необходимата височина, Баумгартнер направи решаващата крачка. Малко след това той е успял да премине звуковата бариера, достигайки скорост от над 1342 километра в час. Запитан какво е чувството, Баумгартнер обясни, че почти нищо не е усетил, защото "да си в скафандър е като да си в отливка". Около 9 минути след скока Феликс се приземи невредим, отново на твърда земя. Bulgaria ON AIR бе единствената телевизия, която излъчи на живо „приключението на века“.

Въпреки някои спънки, мисията бе успешна. Австриецът имаше проблем с отоплението на скафандъра си. Освен това капсулата достигна на височина с около 2 километра повече от предвиденото. Имаше и вариант Феликс да се върне обратно на земята с капсулата, но от Контрол на мисията прецениха, че условията са подходящи и се отказаха.

Балонът, който я издигна до стратосферата, е изработен от специален полиетиленов филм и е с рекордни размери - разстлана по земята, тъканта би покрила 161 декара площ. Полиестерни шевове усилват здравината му.

На 43 години австриецът е най-знаменитият парашутист в света, извършвал скокове от най-високите небостъргачи и дори от статуята на Христос над Рио де Жанейро (това му носи рекорда за най-нисък скок с парашут – едва 30 метра).

Скокът на Баумгартнер ще  спомогне за разработването на спасителни процедури и технологии при катастрофи във високите слоеве на атмосферата. Заради това негов медицински ръководител бе доктор Джонатан Кларк - съпругът на Лоръл Кларк, която загина в трагедията със совалката "Кълъмбия".

По стечение на обстоятелствата Феликс направи своя опит именно на 14 октомври, точно 65 години след деня, в който полковник Чарлс "Чък" Йегър със своя Х1 пръв успя да счупи звуковата бариера.

От видео файла може да видите кратка история на подготовката на скока.