100 години от създаването на Национално военноисторическия музей в столицата

По повод честванията е подготвена специална изложба за посетителите днес

05.07.2016 | 12:10
100 години от създаването на Национално военноисторическия музей в столицата

В днешния ден Национално военноисторическият музей ще отвори вратите си за по-дълго, за да покаже артефакти, които не са виждали посетителите. 
"Много са уникатите, които ще бъдат видени само в този ден. Това са отличия, които са само и единствено привилегия на управляващия владетел- оръжия, шпаги и колекция ювелирни бижута, които са малко нетипични за музей като този", разказа пред Bulgaria ON AIR директорът на историческия музей Соня  Пенкова.

По думите й това са интересни предмети, които пресъздават една друга страна на музея- неговото фондохранилище. "Там могат да бъдат видени малки макети на фигурки на български военнослужещи, битови вещи от интериора на българските дворци, униформи, оръжия, документи", посочи Пенкова.

В тази изложба посетителите ще могат да видят и бижута, които се слагат на мъжките ръкавели. "Те са изключително красиви, със скъпоценни камъни и изключителна изработка. Табекери и яйца на фаберже. Те ще бъдат много любопитни за нашите посетите, защото няма друг музей, който да ги представя в България ", каза директорката на музея.

Посетители ще могат да видят много албуми, пощенски картички и оригинални фотографии, които са част от почти 100 хиляден фонд, който притежава музеят. "Музеят има около 50 колекции и милион експоната. Избрахме да предеставим много познати колекиции, с непознати части от тях.", заяви Пенкова.

По думите й към изложбата ще има и детска секция, която да покаже на децата нашата история по един достъпен начин, ще могат да си поиграят с музейни експонати, да рисуват и да сглобят пъзели. Правейки всичко това малчуганите ще могат да научат много нови и интересни неща.