Регионалното министерство поема функциите на Министерството на инвестиционното проектиране

Това стана с приети на първо и второ четене промени в Закона за устройство на територията

19.11.2014 | 11:14 Редактор: Мариета Иванова
Регионалното министерство поема функциите на Министерството на инвестиционното проектиране

Депутатите прехвърлиха функциите от закритото Министерство на инвестиционното проектиране на министъра на регионалното  развитие. Това стана с приети на първо и второ четене промени в Закона за устройство на територията, съобщава БТА.

Измененията се налагат заради новата структура на Министерския съвет, одобрена от Народното събрание на 7 ноември.
Вносители са Николай Нанков и група депутати от ГЕРБ.

Съгласуването и одобряването на инвестиционни проекти за строежи от първа и втора категория с индикативна стойност над 10 000 000 лв., финансирани с публични средства, както и издаване на разрешения за строеж, за които не е започнало производство по съгласуване, ще се извършва от общинските или от областните администрации. А тези, за които вече са стартирали процедурите по одобряване и издаване на разрешения за строеж и са били в правомощията на министъра на инвестиционното проектиране, ще се довършват от министъра на регионалното развитие.

Министърът на регионалното развитие ще поеме и функциите по отношение на Дирекцията за национален строителен контрол и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, както и ще назначава Национален експертен съвет по устройство на територията и регионална политика и ще организира неговата работа.

Приетите промени налагат и изменения в редица закони и в два кодекса – Изборния и Гражданския процесуален кодекс, обясни вносителят Николай Нанков.