Милена Фучеджиева: Свободата е по–важна от сигурността

Писателката и драматург Милена Фучеджиева гостува на Доника Ризова в „Медиите ON AIR“

15.11.2015 | 10:00 Редактор: Доника Ризова
Милена Фучеджиева: Свободата е по–важна от сигурността

Дни след премиерата на втората част на книгата й „Сексът и комунизмът“ Милена Фучеджиева  коментира, че нуждата на хората от литература, която да представя комунистическите времена през друга призма, не като досиета на „Държавна сигурност“, а като дълбока любовна история, обуславя написването и успеха на книгата.

„Страхът не е позволил такива книги да съществуват по време на социализма“, казва тя и описва книгата си като силно антикомунистическо, книга за любов и свобода, а любовта не може да съществува без свобода.

Тя си обяснява носталгията на по-старите поколения по комунизма с бедността. „Бедността кара хората да се връщат във време на сигурност и равенство, но за мен свободата е по-важна от сигурността“, заяви Фучеджиева.

„Огромният компромис, който сме правил заради страха, не си вътрешно съгласен, но отстъпваш - това ни е объркало и сега обществото ни носи последиците.“

„Тук нещата излизат извън рамките на нормалното и завистта и злобата са самоунищожението на нацията. Нямаме страх от Бог. Българите сме много мили с другите, сърдечни към чужденците, но между нас кучета“, изрази притеснението си Фучеджиева.

„Използвам влиянието си, за да защитавам правата на жените и да се чувствам още по – свободна.“

Още за това как я е променила Америка, за интелигентните провокации и за страховете на жената с „жилещ език“ може да видите във видеото.