Пълномасленото мляко намалява риска от диабет

Въпреки че натуралното мляко е по-наситено с калории от нискомасленото, то предпазва и от затлъстяване

01.05.2016 | 14:27 Редактор: Луиза Божинова
Пълномасленото мляко намалява риска от диабет

Много диетолози съветват пълномасленото мляко да се избягва, за да се предпазим от затлъстяване и висок холестерол. Изследванията обаче показват, че млякото не трябва да се демонизира. Неговата масленост, оказва се, не влияе никак зле върху здравословното състояние.

Пълномасленото мляко намалява риска от диабет

Въпреки че пълномасленото мляко е с по-високо съдържание на калории и въглехидрати, то намалява риска от развитие на диабет с до 46%. Това доказва едно изследване, проведено в Университета в Тюлейн, Ню Орлиънс.

Учените разгледали данните на повече от 3000 пациенти на възраст между 30 и 75 години за период от 15 години. Те установили, че премахването на пълномасленото мляко от диетата не намалява риска от диабет, дори напротив.

Това е така, защото обезмасленото мляко е по-бедно на калории и мазнини, но по-богато на въглехидрати, което повишава гликемичния индекс.

Пълномасленото мляко предпазва от затлъстяване

Въпреки че натуралното мляко е по-наситено с калории от нискомасленото, то предпазва от затлъстяване.

Една чаша нискомаслено мляко съдържа около 90 калории, а една чаша пълномаслено – около 157 калории и 8,6 грама мазнини, пише healthmeup.com. Въпреки това, няколко предишни изследвания доказват, че пълномасленото мляко влияе положително върху редукцията и контрола на теглото.

Повече новини четете на Az-jenata.bg.