Няма да отпаднат хартиените учебници засега, макар да се върви към е-съдържание

МТИТС работи заедно с МОН по плана за развитие на информационните технологии

06.04.2015 | 12:34 Редактор: Ирина Георгиева
Няма да отпаднат хартиените учебници засега, макар да се върви към е-съдържание

На този етап няма да отпаднат хартиените учебници, макар и да се върви към електронно съдържание, заяви министърът на образованието и науката Тодор Танев, предаде БТА. По думите му в учебниците, които се използват в момента има проблеми и грешки и с промяната им сме се забавили с десетилетия.

"Ще започнем с учебниците от първи до четвърти клас, които не са толкова обемни. До две седмици ще стане ясно кои учебници първо ще бъдат обновени." - посочи министър Танев.

МОН вече има План за развитие на информационните технологии, който ще бъде поместен на страницата на министерството, съобщи Тодор Танев. Проектът на този план за достъп до Единната електронна съобщителна мрежа /ЕЕСМ/ е подготвен в края на миналата седмица и е обсъден от политическия кабинет на МОН, каза Танев. Планът е на индикативна стойност 135 милиона лева. 

МТИТС работи заедно с МОН по плана за развитие на информационните технологии, допълни зам. - министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Валери Борисов.

"Ще осигурим достъп до широколентов интернет за 29 слабонаселени места с общо 58 училища. България е сред първите десет държави по достъп до широколентов интернет в големите градове. Не можем да оставим обаче хората в по-малките градове и в селата без бърз достъп до световната мрежа." - посочи Борисов. 

МТИТС работи и за свързване на училищните инспекторати и университетите с ЕЕСМ. 

През тази година в мрежата ще бъдат свързани университетите в седем града, а през следващите три години ще бъдат включени всички институции от сферата на образованието в една мрежа, обясни Виктор Атанасов, директор на дирекция в МОН.

Политическият кабинет на МОН е обсъдил работата на фонда "Научни изследвания". На 6 април ще бъде обявен съставът на Изпълнителния съвет на фонда, каза още министър Танев.


Медийна група Bulgaria ON AIR, финансовият сайт Investor.bg и Bloomberg TV организират конференция от поредицата Образование и бизнес на 11 май 2015 в София на тема: Финансово образование за устойчива икономика. Допълнителна информация за лекторите, програмата и регистрацията за събитието ще намерите в специалния сайт - http://edu-business.info/