Родители и учители искат само по един учебник по предмет

Молбата е отправена в специално писмо до просветния министър

08.09.2014 | 16:00 Редактор: Мариета Иванова
Родители и учители искат само по един учебник по предмет

Пренаписване на учебниците по история от експертна комисия и само по един вариант на учебник по предмет за всеки клас. За такива промени се обявиха родители, учители и историци в открито писмо до образователния министър доц. Румяна Коларова.

От сформирания Инициативен комитет предупреждават, че може да се стигне и до протести, ако исканията на родителите не бъдат изпълнени.

„Историята не е слугиня на политиката“. Този лайтмотив поведе дискусията, свързана със скандални фактологични неточности в актуалните учебници.

Един от примерите, даден от организаторите на форума, е начинът, по който са представени годините на Първото българско царство. Според съставителите на учебници за трети клас, управлението на хан Крум или това на цар Симеон не са оставили особени следи. Такова съдържание е недопустимо, смятат историци като акад. Георги Марков и проф. Божидар Димитров и изискват незабавно прекъсване на порочната практика да се подменят ценности. „Толерантността не трябва да бъде за сметка на историческата истина,“ коментира историкът  акад. Георги Марков. - „Това означава пак да се съобразяваме с определени политически постановки. Очакваме най-после да се напишат учебници със съдържание, което отговаря на историческата истина, без предварително да ни се задават разни изисквания, които са съобразени с тези или с други изисквания, защото историята не само дава познание, тя и възпитава“.

Издатели на учебници признават неточностите, но не поемат вина за тях. Напротив - отбелязват и известно оздравяване на образователната система.

„Издателствата са само една трансмисия на това, което има политиката, държавата в лицето на министерството и това, което се получава в учебниците, издателството няма право да прокарва своя политика“, коментира издателят Петко Колев.
Освен до министър Коларова, писмото на Инициативния комитет е адресирано до президента Росен Плевнелиев и до служебния премиер проф. Георги Близнашки.

Седмица преди първи учебен звънец ви питаме: Трябва ли да има квоти за момичете и момчета в учебните заведения?

Включете се в анкетата ни за седмицата на страницата ни във Facebook тук.