Музейко: уроци на практика

Детски научен център в Студентски град

03.10.2015 | 18:28
Музейко: уроци на практика

Повече прилича на зала за игри, отколкото на музей. Наречен „Музейко“, построен за 20 млн долара в Студентски град /до Минно-геоложкия университет/, този център е уникален за България, защото позволява на децата на практика да разберат уроците от училище.

Комплексът е наречен от компанията „детски научен център“.

Центърът дава уникални образователни възможности: например как виждат скакалците, колко ще тежите на Юпитер, как изглеждате в скафандър, като паяк или пчела, как космонавтите управляват роботизирана ръка в орбита.

Разположен на три етажа, със зелена градина на покрива и истинска метеорологична станция, Музейко ще отвори и планетариум на 15 октомври 2015. Билетът за вход за залата с 15 места ще струва 2лв.

„Музейко“ е инвестиция на фондация Америка за България и работи от вторник до неделя от 10:00 до 18:00ч. Входът е 15 лв за възрастни и 8 лв. за деца, но можете да излизате и да се връщате отново през деня. Ако изберете тематично посещение през седмицата, за дете пак плащате 8 лв, а без програма – 4лв. Обиколката на всички модули може да отнеме от 3-4 часа до цял ден.

За българските ученици билетът е по-скоро скъп, но за сравнение в Париж /където музеите са безплатни за младежи под 18г./ в Двореца на откритията децата влизат срещу 14 лв. /7 евро/.