Фондът за стипендии на Харвардския университет е 64% от БВП на България

Princeton University оглавява класацията на най-добрите университети в САЩ за 2015

10.09.2015 | 19:01 Редактор: Георги Стоянов
Фондът за стипендии на Харвардския университет е 64% от БВП на България

Princeton University оглавява класацията на най-добрите университети в САЩ за тази учебна година. На второ и трето място се нареждат Harvard University и Yale.

Проучването е проведено сред близо 1800 висши учебни заведения в страната.

На 4-о място се нареждат 3 университета - Columbia University, Stanford и University of Chicago.

Още по темата

На седмо място е Massachusetts Institute of Technology, следван от Duke University и University of Pennsylvania.

Десетото място в класацията се споделя от California Institute of Technology и Johns Hopkins University.

Годишната такса за обучение сред университетите, попаднали в топ 10, варира между 51 000 щатски долара за Колумбийския университет и 43 450 долара за Princeton University. Тази такса не включва наема за студентско общежитие и храна, както и парите за учебни материали и ежедневни разходи.

Princeton University, който се намира в Принстън, Ню Джърси е първият университет, който предлага на студенти с финансови затруднения възможността вместо банков заем да получат средства, отпуснати под формата на грант от самия университет.

Водещите университети в САЩ са известни с политиката си да отпускат пълни стипендии на студенти, включително международни, които имат отлични резултати на приемните изпити - SAT за бакалавърските програми и GRE или GMAT за магистърските програми. Студентите, чийто майчин език е различен от английски трябва да представят и резултати от TOEFL.

Рейтингът на университетите в класацията е пряко свързан с резултатите, които приетите студенти имат на приемните изпити. Ето защо академичните институции се съревновават да привлекат студентите с най-високи резултати от SAT или GRE, независимо от финансовите им възможности.

С най-голям фонд за стипендии разполага Harvard University, като през 2014 той е възлизал на 36.4 милиарда долара.

Някои от водещите американски университети имат практика да предоставят пълни стипендии и на студенти с обещаващи спортни постижения. Duke University е известен със своя баскетболен отбор Duke Blue Devils, докато The Hopkins Blue Jays на Johns Hopkins University в Балтимор, Мериленд доминира NCAA Division I по лакрос.

В Johns Hopkins University преподава Стив Ханке, професор по приложна икономика, който е известен като архитект на валутния борд в България и почетен доктор на Българската академия на науките.

На 11 май 2015 професор Ханке бе специален гост-лектор на конференцията "Финансово образование за устойчива икономика", организирана от Bulgaria On Air и Investor.bg в сътрудничество с Bloomberg TV.

На конференцията проф. Стив Ханке стана доктор хонорис кауза на Варненския свободен университет "Чернорицез Храбър".