Какво трябва да знаем преди да си изкопаем кладенец?

Вижте процедурите и съветите на МОСВ

06.06.2015 | 17:17 Редактор: Ирина Георгиева
Какво трябва да знаем преди да си изкопаем кладенец?

Ако имате двор и искате да си направите кладенец, трябва да знаете, че преди това е необходимо да подадете уведомление в една от четирите териториални Басейнови дирекции (Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски район) – регионални структури към МОСВ.

Процедурата е задължителна, защото във всяка от дирекциите се води специален регистър на водовземните съоръжения на физическите лица, пише МОСВ. За свое улеснение образец на това уведомление можете да изтеглите от сайта на съответната Басейнова дирекция, отговорна за вашата територия.

Друго важно условие е имотът да се намира в регулацията на населено място или в селищно образувание. Не забравяйте, че в тримесечен срок след изграждането на кладенеца, собственикът или ползвателят на имота, в който е изграден водоизточникът, е длъжен да го обяви, за да бъде вписано съоръжението в специалния регистър. С това "усилие" приключва процедурата по неговото узаконяване.

Необходимо е да се знае, че физическите лица имат право на безвъзмездно водовземане за собствени нужди до 10 куб. м на денонощие. Количеството е разрешено за подземни и повърхностни, но е забранено за минералните води.