Лондон- новият притегателен център на световното филмово изкуство

По 50 екипа снимат на ден по улиците на британската столица

02.05.2015 | 16:54 Редактор: Мариета Иванова
Лондон- новият притегателен център на световното филмово изкуство

Британската филмова продукция се изстреля с 35% нагоре до почти  2.3 млрд. долара през 2014, отбелязва Bloomberg. От медията посочват като водеща причина  данъчните облекчения, успели да привлекат звезди като Том Круз и Скарлет Йохансон в града.

Само в Лондон харчовете за филмови продукции възлизат на 1.527 млрд долара,  засенчвайки Франция с нейните 1.1 млрд. долара, или Италия, където според последните налични данни от 2013 разходите за производство на кино достигат 449 млн. долара.

„Изведнъж се превърнахме в наистина голям център за производството на съдържание в световен мащаб”, коментира Адриан Уотън, изпълнителен директор на   Film London, неправителствена организация, която насърчава индустрията в най-големия европейски град.

Правителствени служители в цяла Европа в надпреварата за инвестиции в творческите индустрии предлагат данъчни облекчения за производителите на филми и разработчиците на видео игри. 17 филма с бюджет от най-малко 30 милиона британски лири, което е около 89% от британската филмова продукция, са похарчени през годината, според данните на Film London. 50 екипа снимат по улиците на града всеки ден, според лондонските власти.

Спечелилите на Оскари „Теория на всичко” и „Игра на кодове”, както и „Падингтън” разкриват избрани забележителности на града, като например Бъкингамски дворец и Правното общество. В процес на разработка са „Мисията невъзможна 5” и новият Джеймс Бонд, „Призрак”, отбелязва Bloomberg.