Проф. Халачев: Нужни са повече разговори за проблемите на българското кино

Въпреки успехите на някои български заглавия още сме далеч от постиженията на европейското кино

15.04.2015 | 12:20 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Халачев: Нужни са повече разговори за проблемите на българското кино

Бизнесът, студенти и преподаватели трябва по-често да се събират, за да разискват проблемите на българското кино. Това заяви ректорът на НАТФИЗ проф. д.н. Любомир Халачев по време на конференцията "Българско кино - 100 години след началото".

По време на събитието се разискваха теми като:

  • "Ние и филмовият Шенген?";
  • "Къде да се реализират българските филми зад граница?";
  • "Културният потенциал на българското игрално кино - неизползвани резерви" и др.
  • проблемите с авторските права в аудиовизията и финансирането. 

"Разговорите и отговорите на тези въпроси ще бъдат събрани в сборник, който ще бъде предоставен на всички, които се занимават с българско кино." - допълни проф. д.н. Халачев.

На събитието са поканени всички министри и длъжностни лица, ангажирани с българското кино, но те не присъстваха заради българската изложба в Лувъра, уточни ректорът на НАТФИЗ. 

Въпреки успеха на някои заглавия в българското кино, то все още не може да достигне до постиженията на европейското кино, коментира проф.Божидар Манов, кинокритик и преподавател в НАТФИЗ.

Нужни са промени в политиките за създаване, разпространение и предоставяне на български филми, смята проф. Манов.

Според него пречки преде него са неизпъленението на Закона за филмова индустрия и предвидената в него субсидия, зле разписаната нормативна уредба, разпределението на средствата на няколко проекта на фона на много кандидатстващи, независим фонд "Кино" и редовен директор на Националния филмов център.