Досието Петров: надежда за българското кино

06.03.2015 | 16:26
Досието Петров: надежда за българското кино

Коментар на Георги Стоянов

2015, годината в която се навършват 100 години от първата българска лента, се заформя като изключителна за българския киноман и неслучайно 19-тото издание на София Филм Фест започна стилно с новия български филм „Досието Петров“ – една история за режисьорите на прехода, техните лакеи и техните жертви, разказана без излишен драматизъм.

След връчване на награда за цялостно творчество на култовия български актьор Иван Иванов /"Всичко е любов", "Лавина", "Комбина", "Мярка за неотклонение"/, публиката успя да се запознае чрез кратко видео с именития Жан-Клод Кариер – носител на Оскар за цялостно творчество.

Кариер, зад чието име стоят над 135 филма: "Този неясен обект на желанието”, „Хусар на покрива”, „Призраците на Гоя“, „Завръщането на Казанова” насочи вниманието към проблемите на прехода и към лентата, на която е сценарист -„Досието Петров“.

На Жан-Клод Кариер и на съсценариста и режисьор Георги Балабанов / Помен“ (1979), „Соло за английски рог“, „Граница на мечтите“, „Игри без правила“трябва да благодарим и за диалозите във филма – наистина е рядкост, когато български персонажи звучат като „истински“ хора.

Тези, които са се надявали просто на два часа синтезирано „Под прикритие“, ще бъдат приятно изненадани с една отлично разказана и стилно заснета история, която не отстъпва по качество и стил на много световни продукции.

Документалистът Балабанов прави силен режисьорски дебют, работейки усилено десет години над нелеката задача да потопи зрителя във времената на промяната и да пресъздаде реалистично последните близо три десетилетия  – не без доза абсурдизъм и ирония.

С брилянтна игра актьорите Михаил Билалов /"А сега накъде?", "Сирна неделя", "Четвърта власт", "Под прикритие"/ и Христо Шопов /"Четвърта власт", "Операция "Шменти-капели", "Лов на дребни хищници", "Любовното лято на един льохман", "Маргарит и Маргарита"/, пресъздават образите на двама бивши състуденти по актьорско майсторство, които в края на 80-те поемат по доста различни пътища.

Михаил в ролята на Александър, който просто иска да продължи да играе в театъра и Христо Шопов в ролята на агент Марков, който се издига като офицер от Държавна сигурност и се оказва въвлечен в голямата игра, довела до мимикрия на статуквото и препопределила българската реалност през следващите три десетилетия.

Отвъд политическата и криминална сюжетна линия силен отпечатък оставя личната история на персонажите, за които съвсем не без ирония най-човечно и свободно място играе лудницата, където Александър посещава жена си и разсъждава на глас пред своя приятел психиатъра, изигран блестящо  от Малин Кръстев.

Репликата на Малин „При нас комунизмът ще продължи най-малко 100 години“ разсмя цялата зала 1 на НДК.

И ако съдим по думите на Жан Клод Кариер: „Една история може да бъде разбрана навсякъде, ако е вкоренена дълбоко в едно определено място. История, която идва от никъде, не стига никъде“, „Досието Петров“ е филм, който спокойно може да получи признанието на световната критика.

Премиерата на "Досието Петров" на 6 март 2015 мина при пълна зала 1 на НДК.