Тарковски към младежите: Научете се да сте сами. Радвайте се на самотата.

05.03.2015 | 00:18
Тарковски към младежите: Научете се да сте сами. Радвайте се на самотата.

Коментари на творчеството на режисьора Андрей Тарковски от няколко англоезични блога.


Вече 36 години минаха от премиерата на Сталкер /1979/ на прочутия руски режисьор Андрей Тарковски, заснет по едноименния роман на Аркадий и Борис Стругацки.

Филмът бе критикуван на времето за това, че изглежда твърде бавен и статичен, състоящ се едва от 142 кадъра за два часа и половина. Тарковски обясняваше, че това е умишлено търсен ефект.

В едно старо интервю за италиански журналист на режисьора Андрей Тарковски, публикувано в YouTube той съветва младите хора да се научат на самотата.

В откъса английските субтитри превеждат само откъси от мисълта на режисьора. Преводът е от руския оригинал:

 

„Бих искал да се научат повече на самота.

Да остават по-често сами със себе си.

Струва ми се, бедата е, че сега младежите се стараят по-скоро да се събират на основата на много шумни действия, често агресивни. Това е породено от желанието да не се чувстват самотни. Това е доста неприятен симптом според мен.

Струва ми се, че от детството трябва да се научат да бъдат сами със себе си.

Не самотни, а сами.

Да умеят да не скучаят, когато са сами.

Защото човек, който скучае сам е човек, който според мен е в опасност от нравствена гледна точка.

 

Режисьорът на прочутия фантастичен епос Сталкер, Андрей Тарковски учеше зрителите да гледат, слушат и да чакат. Но гледането на филмите му: Сталкер, Андрей Рубльов, Соларис или някой друг може би е самотно занимание, пише OpenCultur, портал за безплатна културна и образователна медиа в мрежата.

 

Тарковски принадлежи към една малка група от режисьори, сред които Вернер Херцог, Райнер Вернер Фасбиндер: бунтарите на арт киното от втората половина на 20в, предефинирали границите на традиционния кинематографски наратив, пише този блогър.

Някои от филмите на Тарковски с линкове към YouTube.


Сталкер е разказ от "Пикник край пътя" /1972 * /, публикуван в сборника "Неуговорени срещи" на братя Стругацки. Филмът на Тарковски изследва темата за Зоната - територията, където след посещението на извънземните се случват странни явления, а сталкерите са смелите мъже, които тайно проникват в нея. Заснет е през 1979 по сценарий на Аркадий и Борис Стругацки след ядрената авария в Чернобил.

 

* Всички години на издания се отнасят за руските оригинали.