Sony поиска медиите да унижощат хакерската информация: трябва ли?

16.12.2014 | 10:55
Sony поиска медиите да унижощат хакерската информация: трябва ли?

Sony Pictures Entertainment разпространи молба до новинарските компании да спрат да разпространяват материали от хакерската атака.

Директорът на студиото смята да се види с правозащитници, след като бе изобличен в расистки коментари, изтекли в негови мейли.

Медийните компании трябва да унищожат откраднатата информация и ще носят отговорност за щети, нанесени от нейното публикуване, написа адвокат Дейвид Бойс в писмо до медиите, включително Bloomberg News и New York Times от 14 декември.

"Sony Pictures не приема да притежавате, разглеждате, разпространявате, публикувате, ъплодвате, сваляте или използвате по какъвто и да е начин крадената информация и настоява да унищожите откраднатата информация", пише Бойс. В противен случай Sony "няма да има друг избор, освен да ви подведе под отговорност за евентуални щети или загуби".

Подразделението на Sony Corp увеличава усилията да намали щетите от изтичането на фирмени и лични документи - заплати на служители, здравни картони, хонорари на звезди и мейли.

Засегната бе и Еми Паскал, директор на студиото, която миналата година обсъжда с продуцента Скот Рудин дали президентът Барак Обама харесва филми с чернокожи актьори.

 

Подкрепата на Токио

Паскал съобщи за Bloomberg News миналата седмица, че има подкрепата на главния изпълнителен директор на Sony Казуо Хирай.

Sony отказа да коментира как ръководството се справя с хакерската атака, написа в мейл до Bloomberg говорител на компанията в Токио.

Разследването на безпрецедентната хакерска атака бе свързано с The Interview, комедията за атентата срещу севернокорейския лидер Ким Йон Ун, чиято премиера е на Коледа.

Хакерите стигнаха до най-високото ниво на компанията в Токио. Директорът Хирай лично одобрил сцени от The Interview и дал инструкции за смекчаване на тона в описанието на паническия страх за живота си, който изпитва севернокорейският лидер, според мейлите, публикувани от хакерите.

 

Писмото на Бойс

През уикенда хакерите пуснаха нови данни и новинарските компании съобщиха, че сценарият и други подробности за новия филм за Бонд са били откраднати.

Освен правната кантора Boies, Schiller&Fkexner LLP, Sony нае и съветника по кризисен пиар Rubenstein Communications Inc да помага, както и технологичната компания Mandiant да разследва случая.

Открадната информация включва материали от американската и чуждестранни правни доктрини, защитаващи отношенията адвокат-клиент, добави Бойс.

Ти Трипет, говорител на Bloomberg LP, компанията-майка на Bloomberg News не коментира.

Sony Pictures писа на другите големи холивудски студиа за подкрепа, твърди лице, запознато с въпроса, но неоторизирано да говори публично, съобщава Bloomberg.

Докато Паскал заяви, че няма планове за промени в The Interview или премиерата му, Crackle, сайтът на Sony, отложи премиерата на филма за хакери, The Throwaways, съобщава Variety.


Още по темата

Коментар от студиото на Bloomberg в Ню Йорк на Триш Риган, която разговаря с Лукас Шау от Bloomberg News от Лос Анджелиз и Том Келърман, гл. експерт по киберсигурността, Trend Micro от Вашингтон.

 

Интересно - дали Sony има право да спира съобщенията за хакерската атака?

Лукас Шау, Bloomberg:

От това, което виждам, май Sony няма да спечели. Мисля, че май имат право при някои новинарски компании да ги карат да трият информация. Тя просто е твърде голяма, публикуват материали, които нямат голяма новинарска стойност.

Но когато става дума за Първата поправка, тези документи са в публичното пространство. И доколкото знам имаме пълното право да съобщаваме какво казват, особено за новини.

Позицията им е ясна. Те казват, че техните материали са били получени по криминален път. Ние като журналисти не увеличаваме ли престъплението чрез изнасяне на цялата тази информация? Вие давате за пример Първата поправка. След като информацията е налице и е достъпна, това, което е нашата работа като журналисти е да я публикуваме. Виждате, че нямаме доклада за здравното състояние на служителите, защото това се смята за по-лична информация.

Лукас Шау, Bloomberg: Говорих с един приятел адвокат.

Той казва, че има едно дело от 2001 за хакери и преса. Съдът тогава е решил, че хакерите са извършили престъпление и не може да се търси отговорност от журналистите за престъпленията на другите. Ние много внимаваме какво публикуваме и какво не - знам, че колегите от Bloomberg написаха материал за някои от здравните досиета, които се появиха, но нямаме интерес да изнасяме много детайли по тях.

Никога няма да изнесем номерата на социалните осигуровки например.

Опитваме се да покажем колкото може по-малко от изтеклите документи.

 

Сега ще питам Том за стратегията на Sony спрямо тези изтекли документи. Те се опитват да отвърнат на удара. Има ли нещо технологично, което могат и трябва да направят, за да отвърнат?

Том Келърман, гл. експерт по киберсигурността, Trend Micro : Sony се изправи пред атаки от всички страни и сега те просто свалят ръкавиците и използват както технологиите, така и правните средства, за да ударят противника.

Но тази безпрецедентна атака говори за средата, в която сме сега. Как да за защитиш бранда си, без достатъчна киберсигурност, трябва да мобилизираш всички средства.

 

Какво правят директорите на компанията? Как се справят с овладяване на щетите? Например мейлите на Еми Паскал, в които тя казва за какво може да си говори с президента Обама на предстоящата закуска. Какво може да направи тя, за да ограничи щетите?

Лукас Шау, Bloomberg: Може да се обажда на хората да не се обиждат.

Да разговаря с различни директори и агенции. Май повечето хора ще продължат да работят със Sony. Те се интересуват повече от следващата си работа и от това да продължават да работят. Sony е едно от местата, където могат да работят.

Тя обаче трябва да хвърли мост към някои хора, които е обидила - било шеф на студио или водещ като Кевин Харт.

Мисля, че дългосрочните последици биха били ограничени. Защото повечето хора искат просто да работят и да печелят.

Чудя се как Анджелина Джоли е приела мейла за себе си. Е, добре: поуката от тази история е следната: май че компаниите трябва да я чуят. Това е сигнал да се събудят. Ние всички сме изключително уязвими към информацията, която е около нас и може да изтече. Това е чудесен пример за това.

Том Келърман, гл. експерт по киберсигурността, Trend Micro: Тайната на личните данни не може да се запази в днешния свят без инвестиция в киберсигурност.

Големи брандове, големи компании ще бъдат атакувани от престъпници, държавни агенции и активисти и голяма част от тези атаки ще останат ненаказани, както е в случая.