Ще повлият ли климатичните промени на икономиката

Коментар на Рейчъл Кайт от Световната банка за Bloomberg TV

29.08.2014 | 15:30 Редактор: Велко Каменов
Ще повлият ли климатичните промени на икономиката

Рейчъл Кайт, специален пратеник за климатичните промени на Световната банка, предупреждава, че климатичните промени, пред които е изправен светът, ще се отразят зле на световната икономика. 

Кайт отбелязва, че вече 97% от учените са се обединили около мнението, че климатичните промени са предизвикани от дейностите на човека. В основата на проблема стоят парниковите газове, изхвърляни в атмосферата, като въглероден диоксид и метан. Прекомерното замърсяване на атмосферата променя химичния ѝ състав, което води до цялостни климатични промени.

Кайт подчертава, че поставянето на цена на въглеродните емисии е от ключово значение. Според нея усилията в икономическата политика на държавите трябва да са насочени към прекъсване на връзката между замърсяване и икономически растеж. Светът трябва да намери начин за икономическо развитие, който не води до увеличаване на емисиите, изпускани в атмосферата.

Положителното е, че инвеститорите започват да се интересуват все повече от инвестиции в зелени проекти. Две трети от инвестициите, които помагат за облекчаването на климатичните промени, са финансирани от частния сектор.