Какво е нужно да направите, за да постигнете успех?

Искате да постигате успехи? Трябва да започнете от себе си

26.08.2014 | 17:01 Редактор: Ирина Георгиева
Какво е нужно да направите, за да постигнете успех?

Искате да постигате успехи? Трябва да започнете от себе си. Хиляди пъти е писано, че щедростта и съпричастността са важни умения за постигане на успех, но преди всичко е нужно човек да притежава контрол над мислите си и пълно съзнание над действията си. От Busniss Insider предлагат 4 умения, които успешните хора притежават.

1. Самосъзнание

Наистина ли смятате, че знаете кой сте? Знаете ли как да манипулирате чувствате и реакциите на хората, когато говорите или ги карате да свършат определена задача? Много хора не знаят кое е най-доброто за тях. Всеки ден "реагираме" на определени неща и дори не "осъзнаваме" какво точно излиза от устата ни и как "действията" ни влияят върху околните. Опознайте се вътрешно и разберете какъв е истинският ви характер. Нека и ваши познати да споделят мнението си за поведението ви. Не се фокусирайте само върху положителните си качества.

Отидете при тези, за които сте сигурни, че ще бъдат напълно честни към вас и ще ви помогнат да развиете скритите си възможности. Колкото повече разбирате за себе си, толкова повече можете да мотивирате и околните да ви последват в дадена кауза. Чак след като разберете какво точно представлявате можете да запазите, измените или да промените поведението си, необходимо за постигането на желаното бъдеще.

2. Самочувствие 

Ако не вярваш в себе си, защо другите да го правят? Хората се доверяват на тези, които знаят къде отиват и какви идеи имат, за да осъществят планове си. Те са твърде заети да се занимават със собствената си несигурност и наистина няма да толерират лидери, които се съмняват в уменията си. Може да ви се струва несправедливо, но това е реалността. Да бъдеш уверен в себе си не означава, че трябва да знаеш отговорите на всички въпроси. Нужно е обаче човек да притежава вътрешната сила да преодолява всяка трудна ситуация или пречка, която срещне на пътя си. Опитът помага, но той е комбинация от изобретателност, решителност и смиреност.

Направете равносметка на това, което правите добре. Идентифицирайте и областите на несигурност и създайте план за преодоляването им. Ако е нужно специално обучение - не го пропускайте!

3 Самооценка

Животът се движи изключително бързо, а възможностите идват и си отиват. Не винаги човек има време да се консултира с познати и колеги за предизвикателствата на пътя. Успешните хора често трябва да преценят дали са на правилния път или се изисква незабавна промяна. Самонасърчаването е важно, но ако не сте реалисти и не сте се оценили правилно, то бързо можете да изгубите позицията си.

Самодиагностицирайте се. Това ще разкрие слабостите ви и ще ви помогне да развиете умения. Радостта от информирания успех, далеч надхвърля трагедията от игнорирания провал.

4 Самодисциплина

Никой успех не идва лесно. Той изисква да сте фокусирани и решителни. Успехът настъпва само след внимателен анализ. Тайната в развитието се крие и в самодисциплината. Тя помага на хората да се фокусират и да търсят изход при трудности.