Какво успелите хора никога не правят?

Успешните хора не живеят в миналото и не се стремят към съвършенство

21.08.2014 | 11:20 Редактор: Ирина Георгиева
Какво успелите хора никога не правят?

Има един милион неща, които допринасят за успеха: отношението към хората, личните качества, лидерските умения, способността за поемане на отговорност и дори изслушването на друга гледна точка. Много хора обаче, не знаят, че способността да управляваш емоциите си и да запазиш спокойствие, когато си под натиск са от огромно значение. Това коментира Травис Бредбъри, президент на TalentSmart и съавтор на "Емоционална интелигентност 2.0," в LinkedIn и цитиран от Business Insider.

Бредбъри е направил проучване сред почти милион хора, за да разбере каква е тайната за успеха на хората. Проучването му показва, че по-голямата част от високите постове се заемат от хора, които успяват да сдържат емоциите си.

Ето и пет извода от изследването на Бредбъри:

1. Успешните хора не живеят в миналото

"Емоционално интелигентните хора знаят, че успеха се крие в способността да се издигат от провалите и да не живеят в миналото," обяснява Бредбъри. Според него, от хората постоянно се очаква да взимат рискови решения и не може да си позволят предишен неуспех да ги спре. Ако живеете в миналото, е почти невъзможно да се постигне успех.

2. Те не се фокусират върху проблемите и не изпитват злоба

Бредбъри посочва още, че емоционалното състояние влияе върху концентрацията в работата.- "Когато се съсредоточите върху проблемите, пред които сте изправени, създавате и удължавате негативните емоции и стреса. Това пречи на работата ви. Когато съсредоточите действията си върху себе си и разгледате обстоятелствата по-внимателно, можете да създадете чувство за лична ефективност, която предизвиква положителни емоции и подобрява производителността," коментира експертът.

Хората с висока емоционална интелигентност се фокусират върху решенията, казва още Бредбъри. И те рядко изпитват злоба.

Защо?

Когато преживеете събитие или разговор, който ви е ядосал, тялото става отбранително "в режим бий се или бягай", обяснява Бредбери.

"Когато предстои някаква заплаха, тази реакция е от съществено значение за оцеляването. Когато обаче заплахата е в миналото и продължаваме да мислим за нея, то стресът опустошава тялото и може да има и последици върху здравето," допълва експертът.

3. Успешните хора не се стремят към съвършенство

Успешните хора не се стремят към съвършенството, защото знаят, че то не съществува.

"По природа човешките същества са грешни," казва Бредбъри. - "Когато целта им е съвършенството, винаги в тях гложди едно чувство на неуспех и в крайна сметка прекарват времето си в оплакване, че не са постигнали това, което са очаквали. Те не забелязват и не се наслаждават на постигнатото," отбелязва Бредбъри.

4. Успелите не се обграждат с негативни хора

Негативните хора или тези, които се оплакват през цялото време, са токсични. 

"Те се въргалят в техните проблеми и не се съсредоточават върху решенията," казва Бредбъри. - "Те искат хората да споделят тяхното мислене като по този начин те могат да започнат да се чувстват по-добре."

В човешката природа е и да се чувстваме длъжни да слушаме оплакването на хората, защото не искаме да ни помислят за безчувствени или неучтиви, коментира Бредбъри. Според него обаче има тънка линия между това само да слушате и накрая да попаднете в тяхната "отрицателно емоционална спирала".

5. Те не казват постоянно "ДА" на всички

Изследванията на Бредбъри показват, че колкото по-трудно един човек казва "НЕ", толкова по-вероятно е да изпитва стрес, изтощение и депресия. "Казването на "НЕ" е голямо предизвикателство за повечето хора. Това обаче е "мощна" дума, която трябва често да се употребява," съветва експертът.

Успелите хора не увъртат, когато трябва да кажат "НЕ". Те обикновено избягват и фрази от рода:  "Аз не мисля, че мога", посочва Бредбъри.