Руски лектор от РАН гостува на ВСУ

23.06.2014 | 12:30
Руски лектор от РАН гостува на ВСУ

Лектор от Руската академия на науките представи пред студентите на Варненския свободен университет ролята на Русия в глобалната политика 

ВСУ организира майсторски клас „Русия в глобалната политика“, 16-20 юни, в който студенти и гости на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ анализираха най-актуалната и динамично развиваща се зона на глобално и регионално противоборство – Русия и постсъветското пространство. 

В майсторския клас, проведен в партньорство Руската академия на науките (РАН) като лектор се включи проф. д-р Андрей Загорский от Института за международна икономика и международни отношения на РАН. Участниците в курса се запознаха с основните характеристики и механизмите, формиращи политическите конфигурации след края на Студената война. Анализираха военно-политическите и икономически процеси в Русия и глобалния свят и коментираха особеностите на евразийския регион и алтернативите за развитието му в контекста на глобалните и регионални предизвикателства.

Проф. Загорский запозна аудиторията с новия световен ред през призмата на руската външнополитическа доктрина и коментира еволюцията на руската политика в отношенията с евроатлантическата общност. Форумът засегна теми свързани с политиката на Русия по отношение на ЕС, НАТО и САЩ, Русия в системата на европейската сигурност; Евразийският съюз; Русия и Китай и Самотният странник: Амбиция и реалност в политиката на Русия. 

В края на посещението си проф. Загорски сподели задоволството си от работата си със студентите и преподавателите от Варненския свободен университет и очерта възможностите за бъдещо партньорство в рамките на подписаното споразумение между университета и Руската академия на науките.


Варненският свободен университет «Черноризец Храбър» е член на Европейската асоциация на университетите, участник в повече от сто международни академични мрежи, партньор по мобилности на студенти и преподаватели на 56 университета от Европа и САЩ, единственият в страната носител на европейските знаци за качество на образователната си и научна дейност "DS Label", „ECTS Label“ и Логото за човешки ресурси.

За 20г. първият частен университет в България има над 30 000 възпитаници и следва мисията си на социално отговорен субект на гражданското общество, ориентиран към студентите и тяхната професионална реализация.

За последните няколко години гости на Варненския свободен университет са били водещи световни учени от Япония, САЩ, Израел, Италия, с които студентите имат възможност да работят в поредицата от Майсторски класове.